Leerkrachten Kristien en Maryse uit BuLo Blijdhove Menen gaan op pensioen

Maryse Dubois (links) en Kristien Decorte werden op hun laatste werddag feestelijk uitgewuifd. © Wilfried Ossieur
Redactie KW

De leerlingen en het schoolteam van BuLo Blijdhove bezorgden vorige week Kristien Decorte en Maryse Dubois een onvergetelijk afscheid. Maar hun pensioen belet niet dat beiden nog geregeld een handje zullen toesteken op school.

Het afscheid van Kristien en Maryse werd een dag die bol stond van de leuke verrassingen. In een riksja werden ze door de straat gereden, terwijl de kinderen hen uitwuifden. Ze bezochten nog eens alle klassen en werden vergast op een verrassingsreceptie met familie, leerkrachten en oud-leerkrachten.

Maryse Dubois (60) uit Geluwe heeft iets meer dan 18 dienstjaren op de teller staan in Bulo Blijdhove. “Ik was voltijds aan de slag als keukenmedewerker, als busbegeleider en ik poetste ook. Ik deed mijn werk erg graag en had een goede band met de kinderen. ’s Morgens was ik altijd de eerste persoon die ze zagen, toen ze op de bus stapten. Ik had goeie collega’s, met wie ik goed overeen kwam. Dat maakte dat het plezant werken was.”

Maar Maryse trekt de schoolpoort nog niet definitief achter zich dicht. “Ik spring in waar het nodig is, dat doe ik met veel plezier. Zo kom ik nog helpen om de kinderen eten te geven en ik zal als leesmama fungeren. Ook ga ik nog twee avonden per week mee met de bus. Nu heb ik wel meer vrije tijd, ik kan tijd investeren aan naaien en aan diamond painting. Ik zal nu vaker een kopje koffie kunnen drinken met mijn oud-collega’s. En ook mijn acht kleinkinderen zullen meer aandacht krijgen.”

De verkeerde Kristien

Kristien Decorte (66) uit Wervik kwam 39 jaar geleden per toeval als leerkracht in BuLo Blijdhove terecht. Een vergissing van de toenmalige directrice lag aan de basis van een lange en mooie schoolcarrière. “In Wervik woonde nog een naamgenoot van me. Ze was ook leerkracht, even oud maar geen familie. Het schoolhoofd vergiste zich, belde de verkeerde op en kwam bij mij terecht. Dat ik enkel een regentaatsdiploma had, was geen probleem. Ik mocht beginnen en behaalde pas nadien het vereiste diploma om les te mogen geven in het bijzonder onderwijs. Ik deed mijn job erg graag en heb sindsdien nooit meer gesolliciteerd. Moest men me gevraagd hebben om terug te keren naar het gewoon onderwijs, ik zou geweigerd hebben.”

Kristien gaf les aan de 8- en 9-jarigen van de B-klassen. “Het vergt veel geduld om soms iets vier, vijf keer opnieuw uitleggen. Maar hier wordt echt gewerkt op het niveau van de leerlingen, zonder hen druk op te leggen. Het is aangenaam om samen iets te bereiken en om hen te laten ervaren dat ze zelf iets kunnen. Het geeft veel voldoening om de kinderen blij en hun ouders tevreden te zien. Ook de toffe bende leerkrachten zal ik missen”, beseft Kristien.

“Ik vrees nu een beetje voor het zwarte gat. Daarom zal ik nog twee voormiddagen per week als leesmoeder helpen. Ook op activiteiten zoals de boerderijklassen zal ik nog meehelpen. Ik zal nu wel meer tijd hebben voor mijn hobby’s tennissen en fotografie. En nu kan ik na school voor mijn kleinkinderen zorgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.