Leefschool De Letterzee gesloten, omdat bijna alle leerkrachten ziek zijn… en het is niet door corona

© (Foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Deze week blijft de schoolpoort van Leefschool De Letterzee gesloten. En dat is niet omdat leerlingen of leerkrachten een coronabesmetting hebben opgelopen en in quarantaine moeten. Het begon begin deze week toen drie van de zes leerkrachten zich ziek meldden, maar toen een dag later nog twee leerkrachten afhaakten, zat directeur Liesbet Moerman met een groot probleem… Er zat niks anders op dan de 85 leerlingen naar huis te sturen, want er waren geen andere leerkrachten beschikbaar.

Ook in de Westhoek is er dus duidelijk een lerarentekort… De school zoekt al langer extra leerkrachten voor de lagere school, maar zelfs vervangleerkrachten vinden voor een korte periode zoals voor het acute probleem dat zich nu stelt, blijkt onmogelijk. “Natuurlijk kunnen we die ene juf niet opzadelen met het werk van alle zieke leerkrachten, dat is trouwens ook niet haalbaar”, zegt directeur Moerman. “Alleen heel erg jammer dat onze leerlingen daar nu het slachtoffer van zijn. Die moeten nu noodgedwongen thuisblijven. Ze hebben wel huistaken meegekregen, maar dat is ook maar een noodoplossing die absoluut niet kan blijven duren.”

“We vinden zelfs geen mensen die op school voor tijdelijke opvang kunnen worden ingezet. We hebben al van alles geprobeerd om mensen aan te trekken met een hart voor het onderwijs, maar het schijnt maar niet te lukken. We hebben geprobeerd via het leerkrachtenplatform van de GO!-scholengroep Westhoek. We hebben een oproep geplaatst op onze Facebookpagina: ‘Heb jij bestuurservaring en een hart voor onderwijs? Wij zoeken gemotiveerde en geëngageerde bestuurders voor onze scholengroep. Iets voor jou? Stel je dan zeker kandidaat. Meer info #GOwerftaan #goparticipeert #fieroponsGO’.”

Directeur Liesbet zit met de handen in het haar… Ze weet echt niet hoe ze het aan boord moet leggen om mensen te motiveren voor een job in het onderwijs. Een geluk bij een ongeluk: gelukkig zijn de leerkrachten niet ziek door een coronabesmetting en was vrijdag sowieso al een vrije dag voor de kinderen, want dat is een pedagogische studiedag. Het is wel de bedoeling dat maandag de school weer start zoals vanouds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier