Laurien Declercq (18) uit Roeselare wint YWPA Award van Zonta

Laurien Declercq wint Zonta Award voor haar sociale stage bij Babbeloe. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Laurien Declercq wint Zonta Award voor haar sociale stage bij Babbeloe. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Laurien Declercq (18) mag op 19 april de award voor Young Women in Public Affairs van Zonta De Haan-Oostende in ontvangst nemen. Die award krijgt ze naar aanleiding van haar sociale stage bij Babbeloe, de speelpleinwerking voor kinderen met een beperking.

Zonta gelooft dat jonge vrouwen de sleutel zijn tot de vooruitgang van vrouwen op gebied van de openbare dienstverlening. Het doel van deze award is om jonge vrouwen verder te stimuleren tot deelname aan het maatschappelijke en politieke leven en hen aan te moedigen om door te dringen tot leidinggevende functies en/of zich in te zetten in de vrijwilligerssector.

Keuze sociale stage

Het Klein Seminarie in Roeselare richtte hun ‘community service learning’ project enkele jaren geleden op. Dat past in de visie van het Klein Seminarie: samen leren groeien. Voor leerling Laurien was de keuze van haar sociale stage snel gemaakt. “Ik ga graag om met kindjes en ik vind het ook wel leuk om monitor te zijn bij Babbeloe”, zegt Laurien. “Ik zag ook dat je een sociale stage kon doen bij Babbeloe, dus was de keuze voor mij snel gemaakt.”

“Dit is een prachtige erkenning voor de vrijwilligers”

Dat die stage een award ging opleveren, had Laurien totaal niet verwacht. “Ik voel me echt supertrots. Als vrijwilliger ben je niet bezig met een award en ik wist zelfs niet dat er überhaupt een award bestond”, lacht Laurien. “Ik denk dat het wordt onderschat om vrijwilliger te zijn. Het kan er op Babbeloe soms heel hectisch aan toe gaan en als vrijwilliger heb je veel verantwoordelijkheid. Veel mensen zien dan niet hoe zwaar het kan zijn, dus ik vind het fantastisch dat vrijwilligers via deze weg gewaardeerd worden voor het werk dat ze doen.”

Druk leven

De 18-jarige uit Roeselare zit niet stil. Naast haar job als monitor bij Babbeloe, engageert Laurien haar ook als monitor bij Kazou Roeselare-Tielt. “Ik heb ook een EHBO-cursus van het Rode Kruis gevolgd”, vertelt de studente Latijn-Wiskunde. “Daarnaast dans ik ook twee keer per week en speel ik toneel, verteltheater en speltheater. In het weekend ga ik ook af en toe babysitten. Vroeger speelde ik ook blokfluit, maar door mijn andere hobby’s werd dat te veel.”

Toekomstplannen

Laurien is dus sterk geëngageerd in de zorgsector en wil daar later ook mee verder doen. “Ik zou graag geneeskunde studeren, maar het ingangsexamen schrikt me toch wel een beetje af”, lacht Laurien. “Maar ik wil zeker iets doen in de zorgsector. Mensen helpen is altijd iets geweest waar ik sterk mee bezig ben. Vorig jaar ben ik ook vanuit het Klein Seminarieop inleefreis geweest naar India. Daar kon ik met mijn eigen ogen zien hoe een cultuur er kan voor zorgen hoe de zorgsector is ontwikkeld, maar ook andere sectoren zoals het onderwijs. Dat heeft mijn blik op wereldvlak toch wel sterk verruimd. De reis naar India heeft samen met mijn sociale stage bij Babbeloe ervoor gezorgd dat ik later wil werken in de zorgsector”, besluit Laurien. (Jaron Demeyere)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.