Lagere schoolkinderen Vichte thuis tot herfstvakantie na positieve testen: school en ouders slaken noodkreet

© Gerda Verbeke
Gerda Verbeke

Vrijdag werd beslist dat de Vrije Basisschool in Vichte tot de herfstvakantie enkel nog open blijft voor de kleuters. De reden is dat er in verschillende klassen coronabesmettingen werden vastgesteld bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. “Vanaf maandag krijgen de dertien klassen van het lager allemaal afstandsonderwijs”, zegt directeur Tine Temmerman.

“De eerste besmettingen werden vorige week al vastgesteld waardoor er al vijf klassen in quarantaine werden gezet, maar ondertussen zijn er al zodanig veel leerlingen besmet en leerkrachten thuis in quarantaine, dat de situatie onhoudbaar werd. In samenspraak met al de partners binnen de crisiscel is dus besloten om het aantal klassen in afstandsonderwijs uit te breiden tot alle lagere schoolklassen door de snelle besmettingsgolf. Dat zal duren tot de herfstvakantie.”

Corona voelt zich als een vis in het water in Groot-Anzegem met als gevolg dat er in bijna alle scholen in de verschillende deelgemeenten één of meerdere klassen in quarantaine geplaatst werden. Koplopers zijn VBS Vichte en de VBS De Blokkentoren op de Heirweg met respectievelijk dertien en drie klassen thuis. “Doordat er heel wat leerkrachten uitvielen, was het alle hens aan dek”, aldus Temmerman. “Er zijn geen interims meer te vinden, waardoor de zorgcoördinators, de zorgleerkrachten en ook ik als directeur klassen overnamen om de continuïteit te garanderen.”

“Deze maatregelen werden genomen om de verspreiding verder tegen te gaan. Laat ons vooral hopen dat het niet opnieuw een kwakkelwinter wordt met besmettingsgolven die komen en gaan.”

Belang van onderwijs

De directeur van het CLB Stefan Grielens geeft mee dat de corona-uitbraken momenteel een breed fenomeen zijn in gans Vlaanderen. “Door de maatregel van afstandsonderwijs blijven heel wat kinderen verstoken van kwaliteitsvol onderwijs”, aldus directeur Grielens. “Normaal gezien moet bij twee positieve leerlingen heel de klas getest worden. Als er dan nog meerdere positieven gevonden worden, kan men ervoor kiezen om de klas een week te sluiten.”

“Maar ik begrijp dat men niet op vrijdag sluit en in het geval van Vichte pas vanaf maandag. Komende woensdag zitten we opnieuw samen met de sociale partners en zullen we vanuit het CLB het belang van onderwijs opnieuw naar voor schuiven. We moeten alles op alles zetten om de scholen open te houden.”

Toleranter zijn naar het virus

“We zijn nu massaal kinderen aan het testen die geen enkel symptoom vertonen”, vervolgt Grielens. “Volledige klassen of scholen worden gesloten. Het is te gek voor woorden. Het wordt tijd dat we overstappen van een ‘groot-risicosituatie’ naar een context waarin je gewoon thuis blijft als je je ziek voelt. We moeten niet naïef zijn, waar we testen, vinden we. Als er een besmetting is in de ene klas, is er ongerustheid in de andere klas en je vindt besmettingen. Met wat zijn we bezig? We houden het virus niet uit de school. We zijn bezig onszelf iets wijs te maken. Geef de kinderen eindelijk weer een normaal schooljaar en laten we stoppen met de test- en quarantaineregels!”

“Als kinderen weinig of geen last hebben van het coronavirus, moeten we ze daar ook weinig of niet mee belasten. In een pandemie waarin iedereen die risico loopt de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren en de meeste maatregelen opgeheven zijn, zal men andere maatregelen moeten nemen dan het sluiten van de scholen indien er een risico is op overbelasting is van de ziekenhuizen”, stelt de directeur van het Vrij Centrum Voor Leerlingenbegeleiding. “Men zal dan in de bredere samenleving moeten zoeken naar manieren om ervoor te zorgen dat er minder mensen in het ziekenhuis terecht komen.”

Ook Charlotte Samain, moeder van Victor Verhelst (10) en Wiliam (7), volgt de stelling van directeur Grielens. “Ik ben het volledig eens met de directeur en ik denk dat tachtig procent van de bevolking er ook zo over denkt”, zegt Charlotte Samain. “Logisch verstand ontbreekt bij het beleid dat beslist om lagere scholen te sluiten. Als kinderen er helemaal niet ziek van zijn, waarom gaan ze dan niet voor groepsimmuniteit in de plaats van quarantaine? Het basisrecht op onderwijs wordt geschonden. Bijkomend is het voor mij onhaalbaar om te werken naast een kind dat constant mijn aandacht vraagt. Dit zorgt enkel voor frustratie thuis waardoor je je schuldig voelt tegenover je werk en tegenover je kind!”

Een andere moeder die liever anoniem getuigt, zit ook met de handen in het haar. “Ik ben kinesist in een woonzorgcentrum en ben nu verplicht om thuis te zijn met mijn drie lagere schoolkinderen. Daardoor verhoogt de druk op mijn collega’s om de dienst draaiende te houden, terwijl de druk al zo hoog is. Het is onbegrijpelijk dat er geen noodopvang georganiseerd wordt.”

Natuurlijke immuniteit

De vraag is of het niet beter zou zijn om al de kinderen natuurlijke immuniteit te laten opbouwen door deze besmettingsronde haar werk te laten doen. “Ik ga onderscheid moeten maken tussen mijn persoonlijke mening nu voor de kinderen en mijn standpunt als directeur die de regels moet volgen”, begint Tine Temmerman.

“Persoonlijk vind ik dat deze situatie onhoudbaar is om de winter door te komen voor de kinderen, de ouders en de leerkrachten. Ofwel moeten kinderen gevaccineerd worden of moeten positieve kinderen ook naar school mogen komen. Ik kan geen oordeel vellen over het nut van een vaccin bij deze doelgroep, maar wat ik vaststel is dat de kinderen het slachtoffer zijn van deze pandemie. Vooral omdat er geen enkel kind ziek is, buiten de symptomen van een gewone verkoudheid. Ik vrees inderdaad door het in quarantaine zetten van de kinderen, dat het een liedje zonder einde zal worden.”

Impact kinderen

Tijdens het crisisoverleg werd het idee gevolgd dat afstandsonderwijs voor kleuters niet haalbaar is en dat de kleuterklassen daarom konden openblijven”, vervolgt directeur Temmerman. “Er zijn ook bijna geen besmettingen in die doelgroep, waarschijnlijk ook omdat er niet getest wordt. “

Doordat de cijfers uit de pan swingen, besliste de crisiscel om de andere klassen in afstandsonderwijs te plaatsen. “Mijn gezond verstand zegt dat wie ziek is, thuis blijft en het aantal contacten beperkt”, vervolgt de directeur. “Ik ben onvoldoende medisch opgeleid om de gevolgen voor de ouders en grootouders te kunnen inschatten. Alleszins verschiet ik van de impact op de kinderen. Mijn tienjarige zoon uit het vijfde leerjaar kwam thuis uit de Vrije Basisschool in Anzegem en vroeg zich af wat er weer aan het gebeuren was. Hij koos er zelf voor om opnieuw met een mondmasker naar school te gaan omdat hij zich dan veiliger voelde. Er komt geen einde aan voor de kinderen en dat weegt op hen.”

Burgemeester roept op tot voorzichtigheid

Omdat het aantal personen dat positief testte op corona in Anzegem de voorbije week aanzienlijk steeg met 216 gevallen, deed de burgemeester een oproep. “We roepen graag nog eens op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen”, aldus burgemeester Gino Devogelaere (Samen één). “De basisregels opvolgen is cruciaal. Was regelmatig de handen, bewaar de nodige afstand en draag een mondmasker als de afstand van 1,5 meter niet kan gewaarborgd worden. Ook thuisblijven en contacten beperken bij ziekte is noodzakelijk.”

Ook de verenigingen kregen de aanbeveling om de activiteiten voor min 12-jarigen zoveel mogelijk uit te stellen of de basismaatregelen zo strikt mogelijk op te volgen. “Maar het is van belang dat de kinderen de dupe niet worden”, klonk schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw. “Wij willen zoveel mogelijk de normale werking behouden. De kans is groot dat op het einde van de rit zo goed als iedereen in contact is gekomen met het virus. Er is nood aan een kader van bovenaf. Het is aan de gouverneur of aan de hogere overheid om duidelijke richtlijnen uit te vaardigen.”

Open brief

Directeur Tine Temmerman van VBS Vichte schreef een open brief. “Ik wil een noodkreet lanceren, gericht aan de ministers en aan Vlaanderen”, aldus Temmerman.

Lees hier de brief: Open brief PDF

(Gerda Verbeke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier