Kunstacademie Poperinge opent gedeeltelijk vanaf 25 mei

Directeur van de Poperingse Kunstacademie Wim Chielens. © foto MD
Redactie KW

Vanaf maandag 25 mei kan de onderwijsactiviteit van de Poperingse Kunstacademie gedeeltelijk en geleidelijk opnieuw beginnen. Alle klassikale lessen, extra murosactiviteiten en leren in een alternatieve leercontext waren geschorst sinds zaterdag 14 maart.

Beperkt één-op-één-onderwijs wordt vanaf maandag 25 mei mogelijk in de Kunstacademie Poperinge. “Dit voor de uiterst beperkte groep leerlingen die komend schooljaar wil doorstromen naar het hoger kunstonderwijs. Ook kunnen leerlingen beeldende en audiovisuele kunsten materiaal ophalen”, legt schepen voor Cultuur en Onderwijs, Loes Vandromme (CD&V).

De heropening zal gedeeltelijk, maar ook geleidelijk gebeuren. “Alle inspanningen moeten ervoor zorgen dat dit schooljaar geen verloren jaar wordt, voor geen enkele leerling.”

Enkele weken later, vanaf 2 juni, kunnen leerlingen die thuis niet over materialen, gereedschappen, machines of muziekinstrumenten beschikken in de academie individueel komen werken of studeren. “Vanaf 8 juni kan ook een bijkomende beperkte groep leerlingen naar de academie komen voor één-op-één-onderwijs wanneer dit voor hen van cruciaal belang is. Het zal gaan om slechts enkele leerlingen per leraar, per lesdag. De onderwijskoepels en netten werkten samen met de administratie deze exitstrategie uit en schreven ook een draaiboek om de academies praktisch op weg te helpen.”

Veilige heropstart

Academies mogen enkel heropstarten indien ze dat op een voldoende veilige manier kunnen doen. “Dat is vanzelfsprekend. Een eventuele heropstart van ‘fysiek’ onderwijs moet uiteraard gepaard gaan met social distancing. Een volledige heropening van de academies voor 30 juni 2020 is onhaalbaar vanuit veiligheidsoogpunt, want met vaste contactbubbels kan er niet gewerkt worden. Voor heel wat leerlingen uit de diverse opleidingen, is een normale heropstart dit schooljaar niet mogelijk.”

De academies zetten sinds drie weken voor de paasvakantie volop in op afstandsonderwijs. “Er wordt voorgesteld om het afstandsonderwijs maximaal voort te zetten tot 30 juni 2020. Alternatieve evaluatievormen zonder fysiek contact tussen de leerkracht en de leerlingen en tussen leerlingen onderling wordt ook geadviseerd voor de leerlingenevaluatie”, vertelt schepen Vandromme. “Een concrete uitwerking van de aanpak volgt nog. Het nu alle hens aan dek om die opening mogelijk te maken.” (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten