Kulak en Stad Kortrijk willen samenscholingen vermijden

Rector Luc Sels. © belga
Redactie KW

De campus Kulak in Kortrijk en de Stad Kortrijk willen vermijden dat studenten gaan samenscholen in de uitgaansbuurt. Dat hebben rector Luc Sels en burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) bij de officiële start van het academiejaar gezegd. Die maatregelen lijken nodig want ook in Kortrijk bracht de eerste dag van het academiejaar veel studentenvolk op de been.

Burgemeester Van Quickenborne zal een extra burgemeestersbesluit nemen, zodat de politie streng kan optreden. Ook zal de Kulak studenten blijven sensibiliseren om de gevaren van samenscholingen duidelijk te maken.

Naar aanleiding van de drukte onder studenten in de Overpoort in Gent van maandagavond, willen Kulak Kortrijk en stad Kortrijk sterk inzetten om samenscholingen onder studenten te vermijden. Ook in Kortrijk zaten de cafés goed vol en waren de kotfeestjes niet op twee handen te tellen.

Extra burgemeestersbesluit

“We willen taferelen zoals in Gent absoluut vermijden. De uitgaansbuurt mag geen openluchthorecaplein worden”, zegt burgemeester Van Quickenborne. Hij vaardigt daarom een extra burgemeestersbesluit uit om de politie meer middelen te geven om indien nodig in te grijpen.

“Agenten zullen bijvoorbeeld tussenbeide kunnen komen als studenten te veel blijven hangen op dezelfde plaats. De politie zal processen-verbaal uitschrijven als dat zou gebeuren.”

Ook de campus Kulak in Kortrijk neemt maatregelen om samenscholingen of bijeenkomsten onder studenten te vermijden. Zo is de studentenfuifzaal op de campus omgebouwd tot een coronaproof praatcafé met 55 plaatsen. Daar waren op de eerste avond van het academiejaar geen problemen.

Code geel

De KU Leuven koos ook bewust voor code geel. “Met code geel zijn onze studenten overdag op de campus. Dat gebeurt in een uiterst veilige omgeving. Ik zie onze studenten dan ook liever overdag in een veilige aula dan op café waar de maatregelen moeilijker op te volgen zijn”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels.

Daarnaast voorziet Kulak ook zo’n 380 studieplaatsen voor haar studenten. “Ook wanneer studenten niet naar de les kunnen of moeten in de aula, hebben ze de kans om in een veilige omgeving op de campus te studeren of online les te volgen. Zo willen we elders samenscholingen vermijden”, legt vicerector Piet Desmet uit.

KU Leuven lanceerde ook een campagne met filmpjes met bekende personen om studenten te wijzen op de risico’s van het virus. “Ik wil studenten oproepen om zich aan de regels te houden. Zij moeten beseffen dat hun gedrag niet enkel effect kan hebben op hun eigen gezondheid, maar ook op die van anderen”, besluit rector Sels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier