Kortrijkse studentenclub Centaura organiseert met succes allereerste online cantus

De Kortrijkse studentenclub Centaura organiseerde maandag de allereerste online cantus in West-Vlaanderen. Aan alles was gedacht. Leuke liedjes, coronaproof straffen voor wie zich niet aan de regels hield, een zomers Hawaïaans thema en bier natuurlijk. Een grote 100 leden woonden de cantus bij vanop hun kot of vanuit hun luie zetel. “Een groot succes”, aldus een enthousiaste Chloë Willekens, cantor van dienst.

Praeses Dar Sissau en cantor Chloe Willekens in actie. © gf

Na meer dan acht maanden mochten een honderdtal Kortrijkse studenten hun codex (liedjesboek, red.) nog eens bovenhalen. Ook bij hen wegen de strenge coronamaatregelen stevig door. Studentenclub Centaura organiseerde daarom een groot Hawaïaans online zingfestijn. “We hebben lang getwijfeld om iets te organiseren, omdat we ons absoluut aan de regels wilden houden”, klinkt het bij de club. “Maar onze online ledenwerving is supergoed verlopen. Dus na veel plannen, wikken en wegen, besloten we om ook een online cantus te organiseren.”

Traantje gelaten

Tijdens een cantus zingen studenten liedjes, voeren ze grappige opdrachten uit en drinken ze bier. De cantussen van Centaura gaan gewoonlijk een keer per maand door in de refter van de Hogeschool West-Vlaanderen, campus op de Graaf Karel de Goedelaan. “Maar dat zal wellicht de rest van het schooljaar geen optie meer zijn. Ik moet toegeven, toen dat besef doordrong, heb ik wel even een traantje gelaten. Ik keek er immers al drie jaar naar uit om cantor (de leider van een cantus, red.) te worden. Een online cantus is natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar zeker een geweldig initiatief”, vertelt Chloë.

De cantus volgen kon via de link op de gesloten Facebookgroep van de club. Inschrijven was verplicht. “Zo wist ik precies wie er aan het kijken was en kon ik leuke opdrachten geven om thuis uit te voeren.” Bier werd tot 20 uur thuis geleverd en wie zich verkleed had in het thema kon een leuke prijs winnen. “In eerste instantie deden we dit enkel voor onze eigen leden. Maar we krijgen veel positieve feedback. Dus we hopen binnenkort nog eens een online cantus te organiseren. Als het kan en mag natuurlijk.”

Niet verbieden

In Leuven zijn ook online cantussen ondertussen verboden. Ze leidden tot te veel uit de hand gelopen kotfeestjes. Gelukkig zijn er in Kortrijk nog geen plannen in die richting. “Ik zie niet in waarom”, aldus schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “Onze studenten houden zich goed aan de regels. Die digitale alternatieven zijn hun enige optie. Als dat kan zonder schending van de coronamaatregelen is dat voor de stad zeker geen probleem.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.