Koningin Mathilde bezoekt verpleegkundestudenten van Vives: “Niets dan bewondering voor jullie inzet”

© Sierakowski©Isopix
© Sierakowski©Isopix
Olaf Verhaeghe

Hoog bezoek vrijdagmiddag op de campus van hogeschool Vives in Kortrijk. Koningin Mathilde bezocht er op initiatief van het Paleis de opleiding verpleegkunde en sprak er met de studenten die zich de voorbije maanden dubbelplooiden in de strijd tegen het coronavirus. “Ik heb niets dan bewondering voor jullie inzet en engagement”, bedankt de koningin de verpleegkundigen in spe.

De bacheloropleiding verpleegkunde van hogeschool Vives is met haar ruim 1.300 studenten in Brugge, Kortrijk en Roeselare de grootste van Vlaanderen. Op initiatief van het Koningshuis bracht koningin Mathilde vrijdag in hoogsteigen persoon een bezoek aan de Kortrijkse campus. De belangstelling voor het bezoek van de koningin was groot: ondanks de examenperiode probeerden tientallen studenten een glimp op te vangen van Mathilde. Ook Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe, gouverneur Carl Decaluwé en Vives-directeur Joris Hindryckx tekenden present.

Simulatielab

Na een korte introductie over de organisatie van de verpleegkundeopleiding door Nancy Boucquez, tudiegebiedsdirecteur verpleegkunde en vroedkunde, liet de koningin zich onderdompelen in de hoogtechnologische simulatieomgeving van Vives. In dat Simlab, geleid door Christof Patyn, leren de studenten verpleegkunde vanaf het eerste jaar zo waarheidsgetrouw mogelijk omgaan met het behandelen van patiënten.

 © Sierakowski©Isopix
© Sierakowski©Isopix

“Het is belangrijk dat studenten zo accuraat mogelijk worden voorbereid op situaties die ze later in het werkveld ook zullen tegenkomen”, aldus Christof Patyn. “Door hen vanaf dag één de theorie in de praktijk – als is het dan met poppen – te laten omzetten, zijn ze nog meer klaar voor wat er later op hen afkomt.” Ook de Immersive Room, waar aan de hand van 3D-videoprojecties op vloer en muren, geluid, ruik, wind en zelfs rook levensechte omgevingen worden nagebootst, maakte grote indruk op de koningin.

“We trainen hier meer dan de technische zorghandelingen, maar leren studenten ook in team werken, reageren op onverwachte situaties en benadrukken het belang van communicatie met elkaar”, aldus Christof Patyn nog. “Onderzoek toont aan dat dit cruciaal is om de overlevingskansen van patiënten te verhogen.”

 © Sierakowski©Isopix
© Sierakowski©Isopix

Bijzondere stageperiode

De voornaamste reden waarom koningin Mathilde in Kortrijk op bezoek kwam, was om echter de studenten verpleegkunde en gelinkte opleidingen een hart onder de riem te steken. Velen onder hen kwamen via hun stage van dichtbij in contact met de coronapandemie en de helse druk op de zorg. Zo sprak de koningin onder meer met studenten Sybren Vanneste, Marilies De Kegel en Sakina Elhemdaoui.

“Het was ongetwijfeld ook voor jullie een zware periode”, zei koningin Mathilde. “Ik heb niets dan bewondering voor jullie inzet en engagement. Jullie hebben een verschil kunnen maken voor vele mensen die de voorbije maanden werden getroffen door ziekte, voor hun families ook. Ontzettend bedankt daarvoor.”

 © Sierakowski©Isopix
© Sierakowski©Isopix

“Het was lastig uiteraard, maar het was vooral ook heel leerrijk”, gaf Sybren aan. “Het moeilijkste voor mij was om te zien hoe mensen die op spoed binnenkwamen en er vrij goed uitzagen, maar twee uur later al op intensieve zorgen beademd moesten worden. Het virus spaart je niet. Ook de mentale druk op heel veel mensen was zwaar om te zien.”

Nog meer gemotiveerd

Ook de 20-jarige Deborah Pemu Eyiuwoko, derdejaarsstudente verpleegkunde aan Vives uit Eernegem, en Sebastien Wets, een 23-jarige Bruggeling die in zijn vierde jaar zit, spraken met de koningin. Deborah liep onder meer stage in het operatiekwartier van het AZ Groeninge en werkte een tijdlang in twee woonzorgcentra, Hof Demeersseman in Ichtegem en Sint-Jozef in Kortrijk.

“Vooral de periode in het woonzorgcentrum was vrij zwaar. De eenzaamheid die je bij die mensen voelde, raakte me echt”, aldus Deborah. “Zeker in de eerste golf vorig jaar was dat niet evident.”

“Het is een hele eer dat de koningin hier vandaag is, voor ons allemaal”, zegt Deborah nog. “Wij probeerden ons als studenten in te zetten waar we kunnen. Het doet deugd om te zien dat dat ook door de koning en de koningin wordt gewaardeerd.”

Sebastien maakt zijn stage vol in het Brugse AZ Sint-Jan, deels op intensieve zorgen en deels op de spoedopname van de psychiatrische afdeling. “Als vierdejaars heb ik al wel wat ervaring, maar we hebben toch de enorme impact van de coronacrisis op de patiënten gezien. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. De geestelijke weerbots was voor velen heel groot. Het voelt ergens wel goed om je steentje te kunnen bijdragen in de frontlinie.”

Koningin Mathilde met van links naar rechts burgemeester Ruth Vandenberghe, gouverneur Carl Decaluwé en Vives-directeurs Joris Hindryckx en Nancy Boucquez.© Ludo Ostijn
Koningin Mathilde met van links naar rechts burgemeester Ruth Vandenberghe, gouverneur Carl Decaluwé en Vives-directeurs Joris Hindryckx en Nancy Boucquez.© Ludo Ostijn

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.