Koning Filip vol interesse op bezoek bij Scholengroep Sint-Rembert

De koning werd tijdens zijn bezoek aan de scholengroep enthousiast door de leerlingen begroet. © Foto JS
Johan Sabbe

Het bezoek van koning Filip aan de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert is dinsdagvoormiddag rimpelloos verlopen. De koning werd enthousiast onthaald en toonde sterke interesse voor de grote lokale onderwijscampus, waar leerlingen voor de meest uiteenlopende studiekeuzes samen terechtkunnen.

Stipt om 8.45 uur arriveerde de koninklijke wagen aan het Torhoutse VTI, waar de koning de gloednieuwe en hypermoderne ateliers mechanica bezocht, waarvan de nieuwbouw net af is. Hij werd bij zijn aankomst begroet door de kinderen van het nabije basisonderwijs De Oefenschool, die met tricolore vlaggetjes zwaaiden.

Interesse voor mechanica en chemie

Titelvoerende burgemeester Hilde Crevits, die als Vlaams minister van Onderwijs de koning al verschillende keren ontmoet heeft, verwelkomde de man in haar stad Torhout. En vooral ook in de school waar ze zelf ooit lager- en secundair onderwijs heeft genoten. Ze werd geflankeerd door waarnemende burgemeester Kristof Audenaert, de schepenen en algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert.

De koning kreeg door enkele VTI-leerlingen uitleg over het machinepark in de nieuwe ateliers en wou weten hoe alles in zijn werk ging. Vervolgens liep hij doorheen het eigentijdse labocomplex van de scholengroep, waar leerlingen van het college hem wegwijs maakten op het vlak van chemie en een proefje uitvoerden. Ook hier toonde de vorst zich sterk geïnteresseerd.

Babbel met tien leerlingen uit de derde graad

Vervolgens ging het via een aantal speelplaatsen richting het hoofdgebouw in de Bruggestraat. Onderweg vormden leerlingen van alle slag erehagen: jong en ouder, jongens en meisjes, lagereschoolkinderen en leerlingen uit het secundair onderwijs. De koning mocht een geschenkje in ontvangst nemen vanwege de driejarige kleuter Juliëtte, die logischerwijze een tikkeltje overdonderd was door alle aandacht.

De koning bezocht eerst de gloednieuwe, pas geopende VTI-ateliers mechanica.
De koning bezocht eerst de gloednieuwe, pas geopende VTI-ateliers mechanica.© Foto JS

In het hoofdgebouw had de koning een gesprek met tien leerlingen uit de derde graad van het college, het VTI, Sivi en het VLTI. Minister Crevits, waarnemende burgemeester Audenaert en algemeen directeur Stael woonden de babbel bij. De koning had het gesprek duidelijk voorbereid, want van elk van de tien leerlingen kende hij uit het hoofd een aantal persoonlijke gegevens. De meisjes hadden het onder andere over de vooroordelen om als meisje een zogenoemde typische jongensrichting te volgen.

Net geen biggetje in de handen genomen

De laatste etappe van het koninklijk bezoek was een halte in de VLTI-schoolhoeve Het Lindenhof langs de Ruddervoordestraat. De koning trok er een wit beschermpak en dito petje aan om de hygiënische voorschriften in de biggenstal strikt na te leven. Ei zo na nam hij op voorstel van Hilde Crevits een biggetje in de handen, maar op het laatste moment kreeg zijn aarzeling de bovenhand.

De koning ging tot slot nog langs de koeienstallen langs en bleef op een voor zijn doen ontspannende wijze vragen stellen over het land- en tuinbouwonderwijs. Een aantal leerkrachten zorgde voor de deskundige antwoorden.

Op de VLTI-schoolhoeve Het Lindenhof kreeg koning Filip varkens en koeien te zien.
Op de VLTI-schoolhoeve Het Lindenhof kreeg koning Filip varkens en koeien te zien.© Foto JS

Uiteindelijk stapte de vorst weer in zijn wagen na een geslaagd bezoek aan de scholengroep. Alles was volgens schema verlopen en algemene tevredenheid overheerste. Torhout werd nog maar eens als dé onderwijsstad van Vlaanderen op de kaart gezet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.