KMO Ten Goudberge, zoveel meer dan een jeugdhuis

JC Ten Goudberge viert de Dag van de Jeugdhuizen met een Faute Fuif. V.l.n.r. zien we Dean Kenes, Hanne Callewaert, Eline Dhaese, Justyna Cybula, Paulina Cybula, Julia Deslee en Ewout Impe. (Foto SLW)
Stefaan Lernout

Ten Goudberge is een jeugdhuis waar de gemeente trots op mag zijn. Met zes professionele krachten en veel ruimte is het in alle opzichten groter dan het doorsnee jeugdhuis. De uitdagingen blijven echter dezelfde, het aantrekken van de jongere jeugd blijft een aandachtspunt. Op de Dag van de Jeugdhuizen organiseert de jeugdclub zijn Faute Fuif.

Ten Goudberge, Den Bascuul en ProMille: in elke Wevelgemse deelgemeente kan de jeugd in een van deze jeugdhuizen terecht. Een ware luxe, kijk maar naar Menen waar er enkel in de deelgemeente Lauwe met ‘t Schipke een jeugdhuis is. Maar ook in Wevelgem is het niet altijd hoogconjunctuur. Zo sloot Promille in 2010 de deuren, maar verdween nooit helemaal uit het Gullegemse straatbeeld.

Ook Ten Goudberge kent mindere perioden, waarin de jeugd de weg naar de Deken Jonckheerestraat niet meer lijkt te vinden. “Het verschil met de andere jeugdhuizen is dat we continuïteit bieden”, verklaart coördinator Dean Kenes. “Als het wat minder loopt, kunnen we altijd terugvallen op onze beroepskrachten, zij vullen al eens een gaatje in de organisatie en inspireren jongeren om een engagement op te nemen.”

1.200 leden

Met zes beroepskrachten is Ten Goudberge trouwens een van de best gestructureerde jeugdhuizen in Vlaanderen. Naast Dean Kenes zijn ook jeugdhuiswerkers Hanne Callewaert en Ewout Impe er voltijds aan het werk. Hanne en Dean doen dat dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid, de gemeente Wevelgem subsidieert de coördinerende functie.

Daarnaast zijn er nog twee personen tewerkgesteld onder het DAC statuut, voor poets- en administratieve hulp. De jeugdclub betaalt zelf de halftijdse klusjesman. Qua oppervlakte en werking is het een van de grootste jeugdhuizen in Vlaanderen. Je kan dus spreken van een kleine KMO.

Onze vzw kan dan ook rekenen op een honderdtal vrijwilligers“, stelt Ewout Impe. “We hebben zo’n 1.200 leden die in de wijde regio wonen. We organiseren best wel veel, van een plan-B fuif waar 1.500 man of afkomt tot het vertonen van een voetbalmatch van de Rode Duivels. Niet alles vergt evenveel werk, maar je kan stellen dat er op jaarbasis 150 dagen iets te beleven valt in de jeugdclub.”

Wit blad

De kernactiviteit van Ten Goudberge is vanzelfsprekend het jeugdhuiswerk, daarnaast zetten ze ook in op artistieke expressie en ondernemerschap. Zoiets vergt een hele organisatie. Enerzijds heb je de jeugdhuisraad, ervaren vrijwilligers die zich bezig houden met de sturing van de jeugdclub en anderzijds de barwerking, die ervoor zorgt dat de toog bemand is.

Een derde pijler is Witblad waar jongeren hun creativiteit en organisatietalent kwijt kunnen“, zegt Dean. “Wie een idee heeft krijgt hier de nodige ondersteuning. Alles kan, alles mag. Zo hadden we vorig jaar een rockshow, een punk-rockfeestje, was er een FIFA-tornooi… Dit jaar willen we daarop verder gaan en onze leden in kaart brengen. Je hebt denkers en doeners. Iemand die bijvoorbeeld technisch sterk is kan hier deelnemen aan een project, zodat hij verder kan groeien en tegelijkertijd de jeugdclub helpen.”

De gloriedagen ‘even na school naar de jeugdclub’ zijn voorbij. De algemene trend die jeugdhuizen vaststellen is dat de gewone barwerking niet langer voldoet om jongeren aan te trekken, ze zien elkaar de hele dag door via hun smartphone. Er moet iets meer te beleven zijn.

Grootste uitdaging

“De voorbije verbouwingen veranderden het jeugdhuis in een strakke, keurige ruimte”, zegt Ewout. “Onze bedoeling is om er een gezellige boel van te maken. We zorgen dat de caféspelen in orde zijn, we maken gezellige zithoeken met zetels van de Kringloopwinkel, plaatsen wat sfeerlicht. Kortom, we creëren een plek waar jongeren zich thuis voelen.”

Vanuit Formaat, de vereniging van jeugdhuizen, wordt op zaterdag 24 november de Dag van de Jeugdhuizen georganiseerd. “Als groot jeugdhuis is de band met Formaat natuurlijk belangrijk”, bevestigt Dean.

Via Formaat, waar trouwens een oud-voorzitter van de jeugdclub in de raad van beheer zetelt, houden we de vinger aan de pols wat betreft jeugdhuiswerk en -beleid. Dit jaar worden de jeugdhuizen aangemoedigd om het gemeentebestuur te betrekken en de nieuw verkozen burgemeester en schepenen uit te nodigen. Wij hebben sowieso al een prima verstandhouding met de gemeente, we worden in Wevelgem heel goed gesoigneerd!”

Faute Fuif

De Dag van de Jeugdhuizen zal niet onopgemerkt voorbijgaan. “We organiseren die dag de Faute Fuif, telkens weer een hoogtepunt voor wie hier vaker over de vloer komt. Qua sfeer kijken onze leden het meest uit naar deze fuif”, zegt Dean.

Wevelgem is en blijft een voortrekker wat betreft jeugdhuiswerk“, is hij overtuigd. “Dat weten ze ook in Vlaanderen. Kijk maar naar ons artistiek project BAT. Dat staat als een huis. Het is niet voor niks dat minister Gatz het project vorig jaar een bezoek bracht, met zo’n succesverhaal pakt Vlaanderen graag uit.”

“Toch is zo’n jeugdhuis in een relatief kleine gemeente geen evidentie. In een verstedelijkte omgeving zouden we nog beter floreren. Stel dat er hier een derde graad middelbaar onderwijs komt, zou dat ons nieuwe mogelijkheden geven. Anderzijds zitten we hier in een unieke setting”, beseft Dean. “De nabijheid van de Koer en de jeugdbewegingen in het centrum van de gemeente is een troef voor Ten Goudberge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier