https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kleuterjuf Elke De Bree is gastspreekster tijdens congressen: “Kleuters die digitaal gaan, dat is de nieuwe realiteit”

Elke De Bree. (foto DM)
Redactie KW

Ook in de wereld van een kleuter zijn steeds meer digitale middelen te vinden, zoals een iPad, een digibord en computers in de klas. Wie er alles over wil weten, kan terecht bij Elke De Bree. In december en februari is de Knokse kleuterjuf gastspreekster tijdens de AppyDay-webinarweek en op digitalekleuterklas.be.

“Kleuters die digitaal gaan, dat is de nieuwe realiteit”, weet Elke De Bree. “Kleuters kunnen bijzonder goed met een iPad werken. iPads worden volledig op kleuterformaat gemaakt. Ze zijn gebruiksvriendelijk en simpel. De kleuter tikt erop en de iPad gaat open.”

“iPads zijn de toekomst. Want mediamiddelen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Coderen is daarbij een item. Veel jobs houden coderen in en dat kan je via een iPad al vroeg en op speelse wijze meegeven met kleuters. Vanaf de eerste of tweede kleuterklas leren ze coderen met apps.”

Cursus mediacoach

“In het herfstverlof gaf ik bij Vakantieplus nog een vakantiekamp over coderen en creëren op de iPad voor kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar. Nadien mochten ze zelf een evaluatie maken. Te oordelen aan de smileys die ik kreeg, vonden ze het allemaal heel plezant.”

Voor mij is spreken op congressen een uit de hand gelopen hobby. Zelf woonde ik verschillende congressen bij. Ik volgde een cursus mediacoach allerlei en bijscholingen. Op Lab 9 deed ik mijn eerste ervaring als spreekster op”, aldus de kleuterjuf in de Sint-Margaretaschool die op 1 en 2 december op www.appyday.be haar digitaal verhaal in de kleuterklas vertelt.

“Door de coronamaatregelen werd het onderwijscongres Appy Day geannuleerd maar er werd een alternatief uitgewerkt: de AppyDay-webinarweek. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en tips vertel ik hoe iPad technologie een kleuterklaswerking op een zinvolle manier kan ondersteunen.”

“Blijkbaar is het item helemaal in en fel gegeerd door ouders. De lockdown gaf de interesse nog een extra duwtje.”

Ouders willen info

“Ik merk dat ouders snakken naar informatie om door de bomen het bos nog te zien en te leren wat nuttig is en wat niet. Want je kan ook heel onnuttig bezig zijn op een iPad.”

“Aanvankelijk was voorzien dat ik enkel op de avond van 1 december zou spreken. Wegens volzet komt daar een extra sessie op 2 december bij”, vertelt Elke De Bree die op 3 februari ook gastspreekster is op de digitalekleuterklas.be.

Dit is het eerste online onderwijscongres over digitalisering in het kleuteronderwijs voor en door leerkrachten. Uniek in België. (brede glimlach) Ik vind het spreken op congressen heel leuk en tegelijk geeft het me stress. Dat mensen 25 euro moeten betalen om zo’n sessie bij te wonen en naar mij te luisteren, vind ik heel gek.”

Inschrijven voor ‘kleuters op i-pad’ kan opwww.appyday.be. Vanaf 23 november kan je inschrijven voor de ‘digitalekleuterklas.be’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten