“Klaar voor de volgende vijftig”

Middenschool Spes Nostra viert dit jaar haar 50ste verjaardag. En dat doet ze in stijl. Eerst en vooral wordt er straks lesgegeven in een gerenoveerde school aangepast aan de tijdsgeest en met tal van nieuwigheden. Op 7 oktober komt onderwijsminister Hilde Crevits die werken trouwens inhuldigen. En ten tweede wordt er in mei een groots feest georganiseerd. “Wij zijn – bijna – helemaal klaar voor de volgende vijftig jaar”, glundert directeur Vanhollebeke.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

De nieuwe en vertrouwde gezichten van het eerste en tweede middelbaar van Spes Nostra zullen nogal ogen getrokken hebben, toen ze op 1 september de school binnenstapten. Alleen al de aanblik van de school is enorm veranderd. De school ziet eruit als een grote bouwwerf, maar de leerlingen zullen daar geen of weinig last van ondervinden. “Uiteraard zetten we 200 % in op de veiligheid van de leerlingen. Ze zullen ook niet geconfronteerd worden met het werfverkeer”, begint directeur Stefaan Vanhollebeke de rondleiding.

De grootse werken gingen begin mei van start en zijn in vliegende vaart geëvolueerd. “Deze renovatiewerken staan in feite al vijftien jaar gepland. Mijn voorganger Herman Becue was er tien jaar mee bezig en daarna ikzelf ook nog eens vijf jaar. Uiteraard zijn die plannen na al die tijd wel geactualiseerd en hebben we ze vertaald naar de noden en de financiële middelen van vandaag”, vervolgt de directeur.

Eerst en vooral krijgt de school een gloednieuw voorgebouw. “Daarin komen een nieuwe leraarskamer, een ziekenboeg, een sanitair blok voor leerkrachten en bezoekers, een rotariaat en een nieuw kantoor voor mij. Er komt ook een secretariaat met een balie. Voor de rest krijgt de ingang automatische deuren en een hellend vlak, waardoor de toegang rolstoelvriendelijk wordt.”

Super studeerzaal

“In de school zelf werd de nieuwste vorm van branddetectie en noodverlichting voorzien en is er nu overal led-verlichting. De studeerzaal/eetzaal wordt binnenkort voltijds eetzaal en er komt ook een keukentje bij met een aanschuifsysteem voor de leerlingen. In de eetzaal komt er ook een dubbele deur, waardoor de leerlingen bij mooi weer buiten kunnen eten. Daar was al langer vraag naar. De lockers verdwijnen uit de eetzaal en komen in de centrale hal. Aan de achterzijde van de school wordt momenteel hard gebouwd aan een supergrote studeerzaal, die ook dienst zal doen als openleercentrum. De leerlingen zullen er tijdens studeermomenten ook gebruik kunnen maken van de ICT-toepassingen.”

Vanaf 1 september kunnen de leerlingen ook terecht in de totaal vernieuwde computerklas, met 25 nieuwe pc’s. “Er komen ook nog stoelen in de kleuren van ons logo: blauw en oranje. De techniekklas verhuist voorlopig naar het aanpalende klooster, want er komt een volledig nieuwe techniekklas met modern materiaal. De kookklas krijgt nieuwe dampkampen, er komt een groot afdak op de speelplaats en een afgeschermde fietsenstalling. We doen in totaal meer dan 1 miljoen euro aan investeringen. En daarbovenop krijgen we ook nog eens 46.000 euro subsidies van Sport Vlaanderen en Agion om de gemeenschappelijke turnzaal die we delen met basisschool De Leeuw, te renoveren. Voorwaarde is wel dat we de turnzaal meer openstellen.”

Lat hoog leggen

Spes Nostra is een kleine middenschool met 150 leerlingen, die toch blijft groeien, desondanks de mindere instroom aan leerlingen vanuit de omliggende basisscholen. “We blijven hard ons best doen om kwaliteit te leveren en we leggen de lat hoog. Dat loont. We starten dit jaar trouwens met liefst 21 leerlingen in het eerste middelbaar van onze STEM-richting, die een volwaardige richting is”, besluit Stefaan Vanhollebeke.