Kinderen Langemark-Poelkapelle sturen vredesboodschap de wereld in

Redactie KW

Donderdag was er in Langemark-Poelkapelle een grote Vredesdag voor alle kinderen van alle basisscholen. Met die vredesdag rondden de 6 scholen van Bikschote, Langemark, Madonna, Poelkapelle en Sint-Juliaan hun 4-jarige werking ‘Wakker voor Vrede’ af.

Wat in november 2013 kleinschalig begon groeide uit tot een vier jaar durende massamanifestatie onder de noemer ‘Wakker voor de vrede’ en ‘Vredeswakes’. “De prelude van november 2013 deed al vermoeden dat we een snaar raakten. Iets als een eer betuigen aan die honderdduizenden slachtoffers van die groote oorlog. Het bleek een gewettigde, zelfs noodzakelijke bijdrage aan het herdenken” vertelt voorzitter peter Peene.

Ook de schoolgaande jeugd deed al die jaren mee en plaatste op donderdag 13 september een orgelpunt achter hun actie. Op zaterdag 3 en zondag 4 november zal het ‘Wakker voor de vrede comité’ vanaf 17 tot 17 uur (24 uren ononderbroken) het geheel afronden met een programma dat van alles en nog wat inhoudt. Het wordt een waaier van huiskamergesprekken, concert, ateliers en een vredewake met vredeskunstenaars uit binnen- en buitenland.

De scholen hielden op donderdag 13 september hun afscheidsvredeswake met een reünie voor alle plaatselijke scholen. 262 kleuters stuurden hun vredesboodschap vanuit De Hazebrug. De lagere afdelingen verzamelden met 562 leerlingen in Den Tap in Langemark om hun vredelievende boodschap over te brengen. In St. Juliaan genoten de kleuters van een interactief muziektheater en ontdekten via diverse workshops wat vriendschap en vrede betekenen. 562 kinderen van de lagere scholen kwamen samen in Langemark in Den tap. Men vertrok uit eigen school en ging op trektocht richting centrum van Langemark; onderweg kregen ze opdrachten voorgeschoteld. Vanaf 11.30 uur startte de grote picknick bij het OC Den Tap. Daarna kwamen ze via een doorschuifsysteem bij een hele waaier workshops en doe-activiteiten terecht; die vonden allemaal plaats in Den Tap, de bibliotheek, het Buitenbeentje, de oude jongensschool en het vijverpark. Omstreeks 14.45 uur was het grote slotmoment in Den Tap. Sint-Juliaan en Langemark werden donderdag overspoeld door wakkere vredeskinderen. Zij toonden aan dat ook de jeugd wakker ligt voor de vrede.

De perfecte organisatie was in handen van een werkgroep met enthousiaste leerkrachten uit alle Langemark-Poelkapelse basisscholen.

(RB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.