Katrien Jacobs wil Congolese straatkinderen weer hoop geven

Katrien Jacobs, hier in het gezelschap van Eric Kapita en Andre Pindi, op het stuk grond waar ze het project Honorine wil realiseren.© IV
Katrien Jacobs, hier in het gezelschap van Eric Kapita en Andre Pindi, op het stuk grond waar ze het project Honorine wil realiseren.© IV
Paul Bruneel

Katrien Jacobs bekommert zich al jaren om de straatkinderen en hun mama’s in Kinshasa. Onder de naam Honorine heeft ze een langetermijnproject opgestart om hun leven te verbeteren. “Die kinderen hebben al heel wat meegemaakt en hebben weer hoop nodig en daar willen we voor zorgen”, zegt Katrien.

Katrien Jacobs (43) is in Oostende geboren maar woonde afwisselend in Nieuwpoort en Kinshasa tot ze in Gent ging studeren. Vandaag woont ze samen met haar man Hendrik, afkomstig uit Veurne, en hun tweeling in Oostduinkerke. Katrien is de dochter van Georgette Ruttens, parochiemedewerkster in Nieuwpoort. Een van haar broers werkt in Kinshasa, waar ook haar vader jarenlang actief was. Hij overleed in januari dit jaar.

“Ieder jaar trekken wij met ons gezin naar Congo om er de familie te bezoeken”, begint Katrien haar verhaal. “Daar ontmoeten we ook telkens Eric, die er zich al jaren inzet voor straatkinderen en wezen. Mijn vader ondersteunde hem al 20 jaar en enkele jaren geleden ben ik mee ingestapt in dat mooie verhaal. Eric werkte voor een ngo waar hij het reilen en zeilen leerde kennen rond hulp bieden aan mensen in nood. Zo ontmoette hij ook Honorine, een meisje van 5 jaar, van wie beide ouders overleden waren.”

Honorine

“Omdat de familie niet voor haar kon zorgen, nam Eric haar in huis. Hij kreeg zo het vertrouwen van anderen en kreeg meer en meer kinderen onder zijn hoede. In 2005 zorgde hij voor meer dan 100 wezen en straatkinderen. Omdat deze situatie niet langer houdbaar was, hebben we toen gezocht naar de families van die kinderen. Een aantal kon verzoend worden met hun familie. Tussen 2007 en 2012 kregen we via een stewardess, die tweemaal per maand in Kinshasa landde, alle ongeopende etenswaren van vluchten om uit te delen.”

 ©Isabelle Vanhassel IV
©Isabelle Vanhassel IV

Honorine is voor Katrien de drijfveer geworden om er zoveel mogelijk hulp te bieden. Het weesmeisje is intussen bijna 20 jaar, kan kledij naaien en is mama geworden van een zoontje. Katrien voegt er wel aan toe dat niet alle verhalen zo’n mooi vervolg kennen en dat ze er ook kinderen verliezen aan ziekte, verdwijning of verkrachting.

“Het aantal straatkinderen stijgt ieder jaar en in plaats van kledij en eten te voorzien, zijn we beginnen denken aan een oplossing op lange termijn”, zegt Katrien. “We doen dit door een stuk grond aan te kopen en er een thuis op te bouwen, door proper water te voorzien via een waterboring en door klassen te bouwen waar onderricht voor zowel kinderen als mama’s mogelijk is. We willen ook zorgen voor muziekinstrumenten zodat ze hun ellende voor even kunnen vergeten. Die kinderen hebben op heel jonge leeftijd al heel wat meegemaakt en hebben weer hoop nodig en daar willen we voor zorgen.”

Ontmoetingsplaats

Katrien is er dankzij de medewerking van onder meer de lezers van Kerk & Leven Nieuwpoort, de gemeente Koksijde en Ladies Circle Brugge in geslaagd om al een en ander te realiseren. “We hebben in oktober 2020 een stuk grond van 20 op 30 meter kunnen aankopen voor 4.500 euro en er een omheining geplaatst van 650 euro. De tweede fase bestaat er nu in om een conciërgewoning, een ontmoetingsplaats en klassen te bouwen. We zijn nu bezig aan de woning en dat kost 9.800 euro, voor de ontmoetingsplaats en de klassen is er nog eens 18.500 euro nodig en de waterboring wordt geschat op 7.800 euro. Wij hopen dankzij de toekomstige steun van velen ook deze zaken te kunnen realiseren”, besluit Katrien.

Wie wil helpen, kan een bedrag storten op de rekening van de feitelijke vereniging Honorine: BE43 7370 5110 4390.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.