https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kappaertschool heeft met Chiara Claus (44) nieuwe directrice: “Op onze school zijn leerlingen geen nummertjes”

De nieuwe directrice Chiara Claus, omringd door de enthousiaste leerkrachten. © GJZ
Redactie KW

Op de Kappaertschool is Chiara Claus zich naarstig aan het inwerken als nieuwe directrice. Dit buurtschooltje telt op de kop af 100 leerlingen. Samen met het enthousiaste lerarenteam vindt ze dat kleinschaligheid geen invloed heeft op de kwaliteit van een school.

Chiara Claus (44) is sinds de start van dit schooljaar de nieuwe directrice van de Kappaertschool. Ze volgt er directeur Frank Roels op. De in Zwevegem geboren en getogen moeder van drie kinderen woont samen met haar vriend.

Loopbaan

Claus begon haar loopbaan 22 jaar geleden in het Buitengewoon Onderwijs in MPI Pottelberg in Kortrijk. “Ik werkte daar als opvoeder, leerkracht lichamelijke opvoeding, leerkracht algemene en sociale vorming (ASV) type 2 en als kleuterleidster ASV, waar ik met blinde en slechtziende kinderen werkte. De laatste 17 jaar gaf ik les aan kleuters met autisme.” Chiara zette zich in het verleden steeds in voor activiteiten na de lesuren. “Ik stak mijn handen uit de mouwen in verschillende werkgroepen, zat in de schoolraad, hielp er met de sponsoravonden… Ook nu heb ik zin om mijn schouders onder heel wat initiatieven te steken”, vertelt ze enthousiast.

Ik heb zin om mijn schouders onder heel wat initiatieven te zetten – Chiara Claus, kersverse directrice Kappaertschool

Een tweetal jaar geleden deed Chiara Claus mee met de talentenwerving voor directie. Toen al voelde ze dat het tijd was om een andere richting uit te gaan. “Ik koos voor een meer leidinggevende rol, waar ik daarnaast een luisterend oor kan bieden. Zowel voor de kinderen als voor het team. Toen ik de vacature zag, zag ik mijn kans om niet alleen dichtbij huis te werken, maar ook om meer betrokkenheid te voelen met ouders en collega’s uit dezelfde gemeente.” De Kappaertschool zit misschien wat verscholen, maar eens je de school binnenwandelt, voel je de warmte en verbondenheid van deze school. “Het is een school waar iedereen elkaar kent en iedereen telt”, weet Chiara ons te vertellen. De buurtschool telt 68 kleuters en 32 leerlingen in het lager onderwijs. Volgens Chiara heeft zo’n buurtschool enkel maar voordelen. “Gemotiveerde leerkrachten bieden kwaliteitsvol onderwijs aan en er is een zeer geëngageerd oudercomité die al heel wat mooie dingen kon realiseren. Het voordeel van kleinere scholen is ook dat zowel de ouders, leerkrachten als de kinderen een hechtere band hebben. Je kent elkaar door en door en de kinderen zijn geen nummers.”

Fier

Waar ze ook wel fier op is, is op haar leerkrachten. “In de vakantie pimpten de leerkrachten niet alleen de speelplaats, maar ook de poort. Onze school ligt misschien achter een hoekje, maar… het geluk schuilt soms in een klein hoekje!”, besluit ze met enige trots. (GVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.