Julie Sap (25) uit Beernem is de nieuwe Torhoutse jeugdconsulent

De nieuwe Torhoutse jeugdconsulent Julie Sap uit Beernem. © Foto JS
Johan Sabbe

Op vrijdag 9 februari start Julie Sap als nieuwe Torhoutse jeugdconsulent. De 25-jarige jongedame uit Beernem kwam als beste uit het examen dat voor die functie plaatshad. Tot nu was Julie actief in de bijzondere jeugdzorg. Torhout is voor haar onbekend terrein, maar in Beernem heeft ze haar strepen ruim verdiend op diverse vlakken van het jeugdwerk.

Julie is in Beernem opgegroeid. Ze woont momenteel met haar vriend in de deelgemeente Oedelem. Ze heeft bachelor orthopedagogie gestudeerd aan Hogeschool Gent en daarna geschakeld naar master in de internationale politiek aan de UGent. Bijgevolg heeft ze in de genoemde stad vijf jaar op kot gezeten. Momenteel werkt ze als multifunctioneel begeleidster in de bijzondere jeugdzorg, met name bij de Gentse vzw aPart en meer specifiek in de afdeling De Kerhoek in Zomergem.

Lang speelpleinwerking

“Waarom ik me kandidaat gesteld heb voor de functie van jeugdconsulent in Torhout?”, aldus Julie. “Uiteraard omdat deze vacature me aansprak. Altijd al heb ik grote interesse gehad in zowel de jeugdzorg als het jeugdwerk. Van het eerste heb ik intussen mogen proeven en vanaf nu kan ik me ook in het tweede professioneel uitleven. Vergis je niet: de jeugdzorg ligt me nog altijd na aan het hart, maar ik vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik hoop dat ik samen met het team van de jeugddienst en de hele vrijetijdsdienst mee vorm kan geven aan het jeugdige Torhout van morgen. Ik wil absoluut vertrekken vanuit de jongeren zelf. Participatie is meer dan een modebegrip, het is een heel waardevolle en bruikbare manier van beleid maken. Ik verwacht dat ik op de jeugddienst enerzijds praktische en organisatorische taken zal vervullen, maar anderzijds ook beleidsmatig te werk kan gaan.”

Torhout is voor Julie momenteel nog grotendeels een vraagteken, maar des te meer is ze vertrouwd met Beernem. “Als kind ben ik in die gemeente jarenlang lid van de scoutsgroep geweest”, zegt ze. “Ik heb er evenwel niet in de leiding gezeten. Vanaf mijn 16de werd ik animator in de gemeentelijke speelpleinwerking van Beernem. In totaal heb ik zo’n acht jaar op het speelplein gestaan, waarvan vijf jaar als hoofdanimator. Ik heb toen ook de cursussen animator en hoofdanimator gevolgd. Ik had de smaak te pakken en besloot de cursus ‘instructeur in het jeugdwerk’ te volgen. Zo kwam ik terecht bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), waarin ik meerdere jaren actief was als vormings- en beleidsvrijwilliger. Via de VDS maakte ik kennis met de Torhoutse jeugdanimator Ruben Desmidt, want vorig jaar had de provinciale VDS-trefdag op het Torhoutse speelplein De Warande plaats. En kijk: straks worden we collega’s in de jeugddienst!”

Triatlon en reizen

Sinds enkele jaren is Julie enthousiast lid van het dagelijks bestuur van de jeugdraad van Beernem.

“Momenteel ben ik zelfs covoorzitter”, zegt ze. “Het is een jeugdraad met heel wat drive en ondernemingszin, waar ik best wel trots op ben. We organiseren enerzijds flink wat activiteiten voor verschillende doelgroepen van de lokale jeugd en anderzijds hebben we een belangrijke adviserende en inhoudelijke rol. Momenteel loopt er een project rond politieke participatie via onze populaire jongerenradio Radio Ongelikten Beir.”

“Naast het jeugdwerk investeer ik veel vrije tijd in sport. Ik doe aan triatlon, wat heel wat training vergt. Reizen is nog zo’n favoriete bezigheid van me. Tijdens mijn studententijd ging ik op Erasmus in Frankrijk en op buitenlandse stage in Bolivia. En ik deed mijn thesisonderzoek in Uganda.” (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.