Juf Tieneke bijna met pensioen, kleuterschool Engelhoek zeker nog niet

Het volledige team is klaar om samen met de kleuters op avontuur te gaan. V.l.n.r. directeur Veerle Veys, kleuterjuf Tieneke Vansteenbrugge met haar oudste kleinkinderen Mona en Silas, kleuterjuf Elke Vercruyssen en schepen van onderwijs Anja Desmet (SAMENéén). © GV
Redactie KW

Voor Tieneke Vansteenbrugge (59) gaat op 1 september haar laatste schooljaar als kleuterjuf van start. Sinds 38 jaar is zij een vaste waarde in ‘Den Engelhoek’ in Ingooigem, waar ze met haar typerend enthousiasme binnenkort opnieuw de allerkleinsten zal verwelkomen.

Dat de school nu onder de vleugels van de gemeente valt, er meer digitalisering op haar afkomt, er enkel nieuwe collega’s zullen zijn en ze start met een klein klasje, past volledig in het jaarthema ‘Op avontuur!’.

“Het is mijn laatste schooljaar”, mijmert Tieneke Vansteenbrugge. “In november zal het 38 jaar zijn dat ik op Den Engelhoek als kleuterjuf gewerkt heb. Het zal met mijn nieuwe collega Elke Vercruyssen (28) zijn dat ik opstart. Ze woont hier als het ware om de hoek en zal juf Heleen Callens vervangen, die een tweeling verwacht en normaal gezien na de paasvakantie parttime zal terugkomen. Elke is trouwens de dochter van Dominiek Vercruyssen (55), bekend hier als ‘de plakker’ in de buurt, waarmee ik zijn werk bedoel”, vervolgt ze lachend. “Hij deed hier indertijd zijn volledige lagere school.”

Gezellige, familiale school

“Ik hoop dat dit unieke schooltje nog veel jaren zal voort bloeien en heb het volste vertrouwen in de samenwerking met mijn nieuwe collega”, klinkt de kleuterjuf overtuigd. “Het is een gezellige, familiale school waar iedereen elkaar kent. De kleuters kennen de oma’s en de opa’s van elkaar. De oma die mee gaat zwemmen, is precies de oma van iedereen. En de kinderen dragen ook zorg voor elkaar. De kleintjes leren van de groten en de groten leren voor de kleintjes zorgen en verantwoordelijkheid nemen. Kinderen komen volgens mij sterker en weerbaarder uit deze school en schoner als mens. We zitten altijd bij de kinderen, we weten veel van elkaar en zijn intens betrokken bij allerlei activiteiten. Ook de band met de ouders is heel gemoedelijk. Let op, dit is geen kritiek op andere scholen, maar het typeert ons als klein schooltje.”

Onze dag begint samen, we hebben geen luide bel. Het is niet zo strikt – Tieneke Vansteenbrugge, kleuterjuf

“Als we op uitstap gaan, krijgen we soms de opmerking van buitenstaanders dat de kinderen opvallend rustig zijn. Er wordt ook weinig ruzie gemaakt. We doen ook veel samen en er is ruimte om te spelen en onszelf te zijn. Willen we eens langer buiten spelen, dan kan dat perfect. We leven volgens ons eigen ritme waarbij het weer en de seizoenen ook een rol spelen. Onze dag begint samen, we hebben geen luide bel. Het is niet zo strikt. We hebben geen rij en bij mooi weer kunnen we gaan wandelen.”

“Door allerlei factoren zijn we geslonken van 46 (hoogst aantal leerlingen in het schooljaar 2019-2020) naar 25 kleuters, waarbij ik nu ga starten in de eerstegraadsklas met negen kinderen en Elke in de andere graadsklas met 16 kinderen. In november komen er dan vier kinderen bij in mijn klas.”

Verre van versleten

Ook Mauris, de jongste kleinzoon van burgemeester Gino Devogelaere, zal er starten in september. “Het is een school met een heel goede reputatie”, stelt hij. “Mijn dochters hebben hier ook nog gezeten. Er zijn nog andere jaren geweest dat er minder kinderen waren en er zijn zelfs eens twee kinderen van een andere school moeten gehaald worden om deze school te kunnen laten voortbestaan. Dus dat gaat wat op en af. Ook al is de school misschien wel al oud, ze is alleszins nog verre van versleten en er is de voorbije jaren regelmatig in geïnvesteerd.”

“Sowieso is het wel een verademing dat we met wat minder kinderen starten, want de refter was te klein en bij regenweer was er te weinig plaats om allen droog te staan. Maar we mogen niet te klein worden hé”, besluit juf Tieneke. Waarop schepen van Onderwijs Anja Desmet (SAMENéén) met een knipoog aanvult dat ze de burgers oproept om voor voldoende nageslacht te zorgen.

Zaterdagnamiddag 29 augustus tussen 14 en 16 uur zijn geïnteresseerden welkom op de ‘opendeur op afspraak’ in de kleuterschool Engelhoek. Info: veerle.veys@vichte-ingooigem.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.