Juf Martine Pira neemt afscheid van De Boomgaard

foto JCR©JOKE COUVREUR
foto JCR©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Vrije Basisschool De Boomgaard neemt op 1 januari 2021 afscheid van een zeer vertrouwd gezicht. Martine Pira (60) gaat op verdiende rust na een lange loopbaan in het onderwijs.

Martine Pira is de jongste telg in het gezin van André Pira en Elodie Vancoullie. Ze groeide op tussen de auto’s van de garage die vader André runde. Haar broer Jackie werd kolonel in het Belgisch leger. Haar zus Christine stond ook in het onderwijs. Martine is ondertussen uitgeweken naar Izegem. Ze is getrouwd met Dirk Storme, heeft een dochter en is de fiere oma van twee kleinkinderen.

Halve eeuw ervaring

“Werken met kinderen heeft mij altijd geboeid”, zegt Martine. “Ik was leidster bij Chiro Nele en ook in het jeugdatelier werkte ik graag mee. De stap naar het lager onderwijs was dus snel gemaakt.” Martine begon haar onderwijsloopbaan in 1979 in Zeebrugge , in een school die onder leiding stond van de zusters van de Heilige Kindsheid.

In januari van 1980 verhuisde Martine naar de meisjesschool, nu De Boomgaard, in de Blekerijstraat. “ Ik heb vooral lesgegeven aan de leerlingen van het derde leerjaar. Ik heb ook nog voor het tweede, vijfde en zesde leerjaar gestaan. Ik eindigde mijn loopbaan bij de leerlingen van het vierde leerjaar. Als ik er mijn eigen kleuter- en lagereschooljaren bijtel, heb ik toch een halve eeuw op school doorgebracht”, aldus Martine.

Geen zwart gat

Voor Martine begint een nieuwe fase in het leven. Valt ze nu na haar actieve loopbaan in het spreekwoordelijke zwarte gat? “Me vervelen zit er niet echt in, hoor”, aldus Martine. “Ik hou van lezen en samen met mijn man maak ik ook al eens graag een reisje. Laat ons hopen dat de coronaperiode vlug achter de rug is, zodat het weer kan. Dan kan ik me ook ten volle inzetten voor mijn dochter en mijn twee kleinkinderen. En misschien komt er ook ruimte vrij voor wat vrijwilligerswerk .”

Voor adjunct-directeur Brecht Delaere is het afscheid nemen van een boegbeeld. “Juf Martine is al jaren een vertrouwd gezicht in onze school, een boegbeeld met vele jaren ervaring. Ze kent de school door en door en is geliefd bij alle leerkrachten en leerlingen.”

Raad en daad

“Met Martine in de leraarskamer was het altijd lachen, ze zorgde voor een leuke sfeer. Zeker op vrijdag, want dan was ze steeds wat meer uitgelaten dan anders. Als ancien kon ze zowel de leerkrachten als de leerlingen steeds boeien met verhalen uit de tijd dat ze zelf nog op de schoolbanken zat. Martine was er ook altijd om de jonge collega’s bij te staan met raad en daad. We zullen haar zeker missen.”

De school had gehoopt om Martine een mooi afscheid te kunnen geven, maar corona gooit helaas roet in het eten. “ We wensen haar nog heel veel mooie momenten, samen met haar echtgenoot en familie ”, besluit Brecht Delaere. “Ze koestert nog veel plannen en wij hopen dat zij in goede gezondheid nog heel wat mooie momenten kan beleven.” (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.