Juf Leen Verdievel neemt na 40 jaar afscheid van basisschool De Horizon in Snaaskerke

Directeur An Ameloot, juf Lien Blomme, afscheidnemende juf Leen Verdievel en schepen van Onderwijs Michel Vincke. © LIN
Laurette Ingelbrecht

De eerste schooldag was voor Leen Verdievel wat emotioneel, want voor het eerst in 40 jaar stond zij niet aan de schoolpoort om haar kinderen te verwelkomen. Ze trok op de laatste vakantiedag de deur achter zich dicht om straks te genieten van haar pensioen.

Leen Verdievel (61) is al van kleins af verweven met de school in Snaaskerke. Ze liep hier zelf school tot het vierde leerjaar en keerde er afgestudeerd als leerkracht terug om 40 jaar voor de klas te staan. “Toen ik hier op de schoolbanken zat, waren de jongens en meisjes nog gesplitst in aparte scholen. Je kon toen maar tot het vierde leerjaar blijven, zodat voor ik het vijfde en zesde naar Gistel verhuisde”, begint Leen Verdievel haar verhaal.

Kleinschalig

“In 1980 keerde ik terug naar deze school die intussen gemeentelijk onderwijs was. Het was een kleinschalig, gezellig schooltje met slechts vijf klasjes: twee kleuter- en drie lagere klassen, samen goed voor negen kinderen. Ik werd er juf voor de eerste graadklas”, blikt Leen terug.

Enkele jaren later is de bevolking van Snaaskerke enorm gegroeid met nieuwe woonwijken. “En de jonge gezinnen die hier kwamen wonen, hadden natuurlijk kleine kinderen die naar onze school kwamen. Het leerlingenaantal vergrootte jaar na jaar, zodat we al vlug voor elk leerjaar een klas kregen”, vertelt juf Leen Verdievel. Op vandaag telt basisschool De Horizon 180 leerlingen. “Ouders die hier zelf op school gezeten hebben, sturen nu hun kinderen naar hier. En dat is te danken aan de grote inzet van de directie en van een heel goed samenhangend team. De school schept een vertrouwde band”, benadrukt Leen Verdievel.

Als juf was ik streng maar rechtvaardig

Met gemengde gevoelens neemt ze nu afscheid van haar vertrouwde school en klas. “Ik ben zeer dankbaar voor de voorbije 40 jaar die precies voorbij gevlogen zijn. Ik ben altijd gedreven geweest in mijn job, tot de laatste dag. Elk kind was voor mij gelijk. Meer, voor zij die het wat moeilijker hadden, deed ik extra mijn beste en zocht naar trucjes om hen mee te krijgen met de rest.”

Structuur

“Of ik een strenge juf was? Eigenlijk wel, maar rechtvaardig. Ik stond op structuur en maakte bij elke start duidelijke afspraken met mijn leerlingen. Orde en netheid zijn heel belangrijk. Maar ik heb altijd veel geduld gehad en positief gereageerd. Ik prees hen graag als ze iets goed deden, als ze iets eindelijk begrepen. Mijn grote voldoening was er als ze rap zelfstandig konden werken”, vertelt Leen over haar manier van les geven.

Genieten

Na 40 jaar met groot enthousiasme en voldoening voor het eerste leerjaar staan wil Leen het nu wat rustiger aan doen en nieuwe horizonten ontdekken. “Genieten van kleine dingen, fietsen, een terrasje doen, in beweging blijven. En natuurlijk zal ik bij een feestje of andere activiteit nog eens naar de Vrijheidsstraat komen. De Horizon blijft in mijn hart”, besluit juf Leen die met Zeger en Astrid twee volwassen kinderen heeft. Zij zijn allebei afgestudeerd als handelsingenieur.

Leen Verdievel wordt in het eerste leerjaar opgevolgd door Lien Blomme (40). “Ik geef intussen al 20 jaar les, waarvan 14 jaar in De Horizon.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.