Juf Kathleen legt laatste kilometer naar school af

Leerkracht Kathleen Buyse, met een ‘éénkilometerbord’ in de hand, tussen haar man, kinderen en kleinkinderen. Op de achtergrond de drie directeurs die ze in haar carrière heeft meegemaakt.© WO
Leerkracht Kathleen Buyse, met een ‘éénkilometerbord’ in de hand, tussen haar man, kinderen en kleinkinderen. Op de achtergrond de drie directeurs die ze in haar carrière heeft meegemaakt.© WO
Redactie KW

Jarenlang wandelden de leerlingen van school naar haar huis, om een idee te krijgen hoe ver één kilometer is, vorige vrijdag heeft juffrouw Kathleen Buyse die kilometer voor het laatst zelf afgelegd: op haar laatste werkdag in de gemeentelijke basisschool Barthel in Rekkem. En dat ging niet onopgemerkt voorbij.

Kathleen Buyse (62) werd aan haar huis langs de Grote Weg opgewacht door haar kinderen en kleinkinderen én de drie directeurs die ze in haar lange carrière heeft meegemaakt: Eric Vanthournout, Tom Vandamme en huidig waarnemend directeur Ruth Vanhaezebrouck.

Van hen kreeg Kathleen een gepersonaliseerde kilometerpaal cadeau. Een mooi, symbolisch afscheidscadeau, aangezien haar huis op net één kilometer van de school ligt, en de leerlingen ieder jaar de wandeling van de school naar haar huis maakten om aan den lijve te ondervinden hoe ver één kilometer is.

Nadat de kilometerpaal officieel was overhandigd, werd juf Kathleen in een heuse oldtimer naar school gereden, voor haar laatste werkdag.

Administratie

“Ik startte mijn loopbaan in de school als administratief medewerkster, in het jaar 1986”, vertelt Kathleen. “Samen met directeur Eric Vanthournout huisden we toen in het schoolhuis naast de school. Het huidige gebouw, in de Moeskroenstraat, was toen in aanbouw. Drie klassen vonden in die tijd hun onderkomen in het dorpshuis. Als kersverse administratieve medewerkster moest ik flink wat kilometers afleggen tussen de verschillende gebouwen.”

“Een drietal jaar later werd ik juf in het eerste leerjaar. Vele jaren lang heb ik dus de Rekkemse kinderen leren lezen en schrijven. Een twaalftal jaar geleden ben ik dan overgestapt naar het tweede leerjaar, en dat ben ik tot nu blijven geven, maar de laatste jaren wel in een viervijfdeformule.”

Als een mama

In september 2009 werd Tom Vandamme haar directeur. Hij getuigt: “Kathleen was als een mama in de klas. Het was er altijd gezellig. Een leuke sfeer helpt kinderen om graag te leren. Voor mijn aanstelling als directeur ging ik er als leerkracht van het zesde leerjaar regelmatig de boel eens op stelten zetten. Toen ik haar directeur werd, vroeg ze eens stilweg: ‘Je gaat dat toch blijven doen, hé?’”

“Toen ze besloot om viervijfde te gaan werken, werd Rik Bekaert haar duo-partner. En Nadine Viane was haar ‘vaste’ vrijwilligster. In de zithoek tijdens de naailessen was leren echt plezant!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier