Juf Judith na carrière van 41 jaar met pensioen

Judith Capiau neemt afscheid van de onderwijswereld.
Judith Capiau neemt afscheid van de onderwijswereld.
Redactie KW

1 mei 2021 was voor juf Judith Capiau (61) van Kinderland in Kortrijk niet zomaar een feestdag. Het was de dag dat ze na een carrière van meer dan 40 jaar officieel op pensioen kon. “Ik heb het schoolleven zien evolueren van stencils tot de digitale versie van het papier. Die evolutie is iets wat wellicht enkel onze generatie leerkrachten zal meemaken”, zegt ze.

Haar carrière begon ze in september 1980. Na een aantal uitzendjobs kon de juf onverwacht aan de slag in het vierde leerjaar van Kinderland. “We waren toen met een kleine groep leerkrachten want er was van elk leerjaar maar één klas. Jaar na jaar zag ik de school groeien en bloeien”, mijmert ze.

Judith zag niet alleen de school uit de voegen barsten maar was ook getuige van de grootste technologische groei ooit. “We begonnen met zelf onze werkblaadjes te maken aan de hand van een stencilmachine in 1980 en zijn uiteindelijk gestrand in een technologische wereld. Je zou de cursussen van nu eens moeten zien”.

Leuke eindactiviteit

Ook corona speelde de juf parten. Niet alleen werden er spoedcursussen digitaal leren gegeven maar ook haar pensioensfeest moest volledig aangepast worden “Digitaal een oudercontact voeren, was maar één van de vele bijzondere zaken. Het was toch een unieke ervaring ook al heeft het me soms bloed, zweet en tranen gekost om alles onder de knie te krijgen.”

Hoewel het afscheid eerder in bubbels gevierd moest worden, wist men toch een leuke eindactiviteit in elkaar te boksen. “We organiseerden een korte wandeltocht met als startplaats een bevoorrading aan de foodtruck van mijn zoon en zijn vriendin. Op die manier konden we toch veilig een hapje en drankje nuttigen”, glimlacht de juf nog. Wij wensen haar alvast een prachtig pensioen toe. (TVG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.