Juf Gina Vanlersberghe neemt afscheid van De Lenaard

Gina Vanlersberghe neemt na veertig jaar afscheid.© PDC
Gina Vanlersberghe neemt na veertig jaar afscheid.© PDC
Redactie KW

Gina Vanlersberghe (59) is al vele jaren de toeverlaat van alle kinderen van de derde kleuterklas van basisschool De Lenaard in Dudzele. Woensdag zette ze onherroepelijk een punt achter een onderwijsloopbaan waar ze tevreden op terugblikt.

“Ik heb hier veertig jaar heel graag gewerkt. Ik heb me hier altijd heel goed gevoeld in deze school. Toen ik hier begon, waren er amper twee kleuterklassen en drie klassen in de lagere school. We zijn door de inzet van iedereen en het vertrouwen van de ouders uitgegroeid tot een grote dorpsschool.

Ik zal met een warm hart terugkijken op deze mooie periode, maar er is nóg leven na de Lenaard. Ik wil heel graag samen met mijn man vaak op reis gaan en genieten van het leven. Fitnessen en aquarel schilderen staan ook op mijn programma. Ik denk niet dat ik in een zwart gat zal vallen. Misschien kom ik nog wel eens terug naar De Lenaard, maar ik voel niet de behoefte om nog actief deel te nemen aan het schoolleven. Dit hoofdstuk is straks voor goed afgesloten.”

Papier en krijtjes

De kleuterjuf uit Assebroek herinnert zich nog alsof het gisteren was in welke omstandigheden ze haar loopbaan startte.

“Na een interim mocht ik hier beginnen in een klasje waar vier tafels en acht stoelen stonden. Ik kreeg een pak papier, wat wascokrijtjes en twee poppen. Daar moest ik het mee doen. Ik heb ook vaak zelf mijn klas moeten schilderen, maar ik kon steeds een beroep doen op collega’s en het oudercomité om bij te springen. Gelukkig is er veel veranderd en zijn de materiële omstandigheden fel verbeterd. Eigenlijk is niets meer zoals vroeger want ook de kinderen zijn in de loop der jaren fel veranderd. Ze leven in een digitale wereld en zijn een heel stuk mondiger dan veertig jaar geleden. Als kleuteronderwijzeres moet je nu ook veel meer aandacht hebben voor de emotionele begeleiding van de kinderen. Voor sommige kleuters is de school immers de enige plaats waar ze tot rust komen.”

Zwaar jaar

Gina Vanlersberghe besliste pas enkele maanden geleden om definitief te stoppen. “Ik ben nog helemaal niet uitgeblust en ik sta nog heel graag voor de klas, maar het voorbije coronajaar was toch wel heel zwaar. De permanente angst om besmet te raken en de beperkingen qua sociale contacten … dat was echt niet leuk. De laatste jaren komen ook steeds meer administratieve taken op ons af waardoor we hoe langer, hoe minder tijd hebben om écht bezig te zijn met de kinderen. Ik denk dat ik op een goed moment afscheid neem van de Lenaard. Het was een plezier om hier te mogen werken. Het waren 40 schitterende jaren.”

(PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.