Juf Caroline neemt na halve eeuw in stijl afscheid van Centrumschool in Wingene

Caroline Declercq. (gf)
Caroline Declercq. (gf)
Redactie KW

Juf Caroline Declercq nam afgelopen vrijdag afscheid van de Centrumschool. Een stevige 48 jaar was ze er voornamelijk als kleuterjuf actief, maar nu kan ze met pensioen. Haar collega’s gaven haar op de valreep nog een mooi afscheid op school.

De traditie wil dat collega-leerkrachten van de Centrumschool in stijl afscheid nemen als er een leerkracht met pensioen gaat. Ook voor juf Caroline Declercq stond deze week een mooi feest gepland. Maar toen plots bleek dat ook de kleuterscholen een weekje vroeger dicht moesten omwille van corona, moesten de collega’s een versnelling hoger schakelen. Caroline moest en zou een mooi afscheid krijgen. Niet binnen enkele weken of maanden, maar nu. “Vijgen na Pasen, daar houden we niet van”, klonk het bij haar dierbare collega’s van de Centrumschool.

Geborgenheid

Sinds 1982 werkte Caroline Declercq in de derde kleuterklas om na drie jaar kleuterschool gedurende zes jaar in de lagere school te staan. Daarna ging ze opnieuw richting de allerkleinsten voor een flinke 39 jaar. “Je kan een klas van nu totaal niet meer vergelijken met een kleuterklas van toen”, aldus Caroline, die bijna een halve eeuw voor de klas stond. “Er waren in de klas stoelen en tafels, maar van hoekwerking was er bijvoorbeeld totaal nog geen sprake.”

In de eerste peuterklas lag de nadruk meer op geborgenheid, vertrouwen en warmte: een rol waarin juf Caroline zich heel goed voelde. Ze bleef al die tijd haar principes trouw en zorgde er in de eerste plaats voor dat de peutertjes en kleutertjes zich thuis voelden in de klas, want als kinderen zich niet goed voelen leren ze niet bij.

De laatste vijf jaar werkte Caroline deeltijds in een duobaan. Maar rustig afbouwen was voor haar geen optie. Corona verplichtte haar om nog een tandje bij te steken, vooral op digitaal vlak. “Het online contact houden met kleuters, ouders en collega’s was één van mijn laatste uitdagingen”, lacht Caroline.

Kleinkinderen

De collega’s zullen Caroline hard missen en daarom deden ze extra moeite om ondanks alle beperkingen en tijdsnood toch een mooi feest te organiseren afgelopen vrijdag. Ze genoot van haar afscheidsfeestje, maar ze zal niet in het spreekwoordelijke zwarte gat vallen. Caroline kijkt er nu al naar uit om meer tijd te hebben voor haar mama en schoonmama, om te fietsen en te wandelen met haar man Yannick. “En om mijn zoon Ruben en schoondochter in Denemarken te bezoeken”, aldus de Tieltse, die straks toch weer voor een kleintje zal mogen zorgen, want haar zoon Matthijs wordt papa in juli.

(KDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.