‘Juf Carine’ zegt na 20 jaar haar peuters vaarwel

Na twintig jaar wuift de vrije basisschool van Sint-Lodewijk kleuterjuf Carine Vangheluwe (62) uit. De Deerlijkse kan terugkijken op een rijke onderwijscarrière van 40 jaar. “De peuters hingen aan mijn rokken, ik wou een tweede mama voor hen zijn”

Directeur Jan Depraetere van de basisschool Sint-Lodewijk gaf juf Carine nog een afscheidscadeau mee.©MVD
Directeur Jan Depraetere van de basisschool Sint-Lodewijk gaf juf Carine nog een afscheidscadeau mee.©MVD

Carine Vangheluwe (62) werd deze week uitgebreid bedankt voor haar jarenlange inzet. Een hele generatie (oud-)leerlingen van de school zaten ooit, bij het begin van hun schoolloopbaan, bij juf Carine in de klas. Heel kenmerkend voor Carine was haar dagelijkse fietstochtje, de Olieberg omhoog, naar school. Op haar laatste dag verborgen Carine’s collega’s zich langs haar fietsroute, en zorgden zo voor een verrassende en emotionele groet. In de school lag een ‘gelegenheidskrant’ klaar die de juf uitgebreid beschreef in woord en beeld.

Tweede moeder

“Ik viel vandaag van de ene verrassing in de andere”, vertelt juf Carine. “Alle optredens van de klassen waren zó gevarieerd en verzorgd.”

De schoolcarrière van Carine begon 40 jaar geleden. “Mijn eerste opdracht, ik weet het nog goed, was in de school van de ‘Belgiek’. Daar was ik de tweede kleuteronderwijzeres, naast zuster Benigna. Ikzelf ben afkomstig van Vichte, maar na mijn huwelijk kwam ik in Sint-Lodewijk wonen. Ik deed veel vervangingen en kortere opdrachten, en ook het toezicht bij de middageters in deze school nam ik voor mijn rekening. Ik stond ook enkele jaren niet in het onderwijs. Sinds bijna 20 jaar heb ik hier bij de peuters mijn vaste stek. Ik heb er veel plezier aan beleefd. De peuters hingen aan mijn rokken, en ik wou een tweede mama voor hen zijn.”

Actief blijven

Tijdens haar loopbaan zag Carine veel veranderen. “De invoering van een slaaplokaal veranderde veel, net als de mogelijkheid om op school te lunchen. Vroeger at slechts een enkeling op school. Thans zijn er twee of drie per klas die ‘s middags nog naar huis gaan. Bovendien zijn de peuters zélf ook veel mondiger geworden. Ze wenen minder en zijn het gewoon bij andere volwassenen te zijn.”

Carine was graag in de weer met haar peuters. Zo zong ze samen met hen en vertelde ze verhalen. “De kinderen waren altijd meteen geboeid als ik een leesboekje bovenhaalde”, lacht ze. “Maar ook de andere activiteiten heb ik graag gedaan. Daar komt nu een einde aan. Het wordt even slikken, maar ook dit zal wennen.”

“Hoe ik mijn pensioen zal beleven? Goh, in deze rare tijden kan je weinig plannen. Maar ik fiets en kook zeer graag. Op reis gaan, staat sowieso bovenaan mijn verlanglijstje. Af en toe wil ik wel nog een handje toesteken op school. Dat zou moeten volstaan om actief te blijven.” (MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.