Jonge Oostendenaar Tijn Van Overtvelt wint Junior STEM Olympiade

‘Gouden’ Tijn’ met zijn prijzen. © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Tijn Van Overtvelt (11) uit Oostende, leerling van het zesde leerjaar VBS OLVO Mariakerke, mag zich samen met twee andere West-Vlamingen de winnaar van de Junior STEM Olympiade 2021-2022 noemen. Deze wedstrijd vindt jaarlijks plaats en heeft als doel technologische kennis en vaardigheden te stimuleren in het onderwijs.

Tijn is de middelste van drie zonen in het gezin van Stefan Van Overtvelt en Jo Martens, beiden leerkracht. “Ik heb een heel drukke weekagenda”, vertelt Tijn. “Elke week train en speel ik handbal in competitie met Thor. Ik schaak bij KOSK, volg pianoles en ben ook lid van de KSA. Daarnaast speel ik geregeld gezelschapsspellen bij De Pionne, ben ik erg geïnteresseerd in cultuur en techniek en ben ik een echte boekenwurm.”

Met zijn klas, het zesde leerjaar van meester Nicolaï Haeck, nam Tijn in oktober 2021 deel aan de voorronde van de Junior STEM-Olympiade. “Er waren 32 vragen. Ik behaalde een hoge score en was zo, samen met 63 anderen, uit ruim 26.000 deelnemers, geselecteerd voor de finale op 5 december in Technopolis. Door Corona werd deze echter uitgesteld naar 26 maart in de gebouwen van het Ministerie van Onderwijs. In de kangoeroeklas bij juf Karine Laplasse, bereidde ik me voor.”

Theorie en praktijk

“De finale bestond uit twee luiken: eerst moesten we 16 vragen oplossen in verband met technologie, bouw, chemie, informatica, wiskunde, mechanica, elektriciteit en elektronica. Daarna volgden nog vier praktische proeven zoals een brug bouwen uit houten en metalen onderdelen. Samen met twee andere West-Vlamingen behaalde ik het Gouden Diploma van de Junior STEM Olympiade”, aldus een trotse Tijn.

Als beloning kreeg Tijn mooie prijzen overhandigd: een maquette van de Apollo 11-maanlander, een Lego Spike Education Robot, die hij kan besturen met zijn gsm en een treinset met elektrische sporen. Hij zal zich zeker niet vervelen. Volgend schooljaar zal Tijn het middelbaar onderwijs in de richting Latijn-CLIL aanvatten. “Het is mijn droom om professor in de wetenschappen te worden”, zegt Tijn met overtuiging. “Ik weet dat ik veel zal moeten studeren, kennen en kunnen, maar dat zal me wel lukken.”

Op rondreis met papa

Tijn Van Overtvelt is net elf jaar geworden en toch heeft hij zijn lager onderwijs al volledig afgewerkt. Net voor de paasvakantie legde hij zijn eindproeven af. Reden? Deze week vertrekt hij met zijn papa Stefan op rondreis met de camper, door Europa. Eerst gaat het richting Zuid-Europa, in de zomer volgt Scandinavië.

Het doel van deze vader-zoon-reis is om veel te bezoeken en de Europese landen en steden beter te leren kennen, in zoveel mogelijk aspecten met de nadruk op cultuur, sport en natuur. Tijdens de paas- en zomervakantie krijgen ze het gezelschap van mama Jo en de twee broers, Stan (13) en Tuur (8). Dat wordt een mooi Europees avontuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.