Jonge nieuwkomers leren Nederlands in speciale zomerschool

Dankzij de zomerschool blijven de anderstalige kinderen hun Nederlands oefenen. © Edwin Fontaine (EFO)0476/407988 EFO
Redactie KW

De zomerschool voor anderstalige nieuwkomers vindt plaats in een vernieuwde formule in het centrum van de stad. 100 jongeren nemen deel.

Oostende is een superdiverse stad waar 1 op 4 kinderen met een migratieachtergrond wordt geboren en 1 op 5 inwoners buitenlandse roots heeft. Het initiatief van de zomerschool voor jongeren werd destijds genomen door Samen Divers en wordt nu verder gezet door de stad Oostende op een nieuwe locatie, omdat er verbouwingen zijn op de vorige locaties.

“We stellen onze school ter beschikking en ik ga zelf ook ene dagje les geven”, zegt directeur Katrien Rotsaert.

Coördinator van het nieuwe ‘ABC aan zee’ Lili Chong: “Kinderen die nog geen jaar in ons land zijn, worden ondersteund in het integratieproces tijdens een taalbad van drie weken in de zomervakantie. Zo verliezen ze de voeling niet met de Nederlandse taal van op school. Ze worden naar ons doorverwezen via de scholen en brugfiguren.”

Vijftig vrijwilligers

Het programma bestaat uit speelse (taal)lessen ’s morgens en een uitgebreid contact in de namiddag met de bib, habbekrats, Oostendse organisaties zoals Horizon Educatief, het Ensorhuis, de kinderboerderij.

Tien kleuters, 40 lagere schoolkinderen en 50 jongeren tussen 12 en 18 jaar nemen deel. “Volgende week betrekken we ook hun ouders bij onze werking”, luidt het. 50 vrijwilligers begeleiden de kinderen.

Oostende is van plan het initiatief uit te breiden. Onderwijsschepen Natacha Waldmann (Groen) en jeugdschepen Bart Plasschaert (CD&V) : “Voortaan zullen we ook in de herfst-, krokus- en paasvakantie een dergelijk aanbod doen.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier