Jeugdraad organiseert debat op maat van jongeren in Roeselare

Vincent Toch en Marieke D'hoop vormen het voorzittersduo van de Roeselaarse Jeugdraad. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

De Roeselaarse Jeugdraad wil de gemeentepolitiek dichter bij jongeren brengen en organiseert daarom op 29 september een verkiezingsdebat.

‘Politiek is saai en boeit me nul!’ Ongetwijfeld passeerde deze gedachte al bij heel wat jongeren de revue, vooral nu de verkiezingen van 14 oktober eraan komen. In Roeselare bewijst de Jeugdraad graag het tegendeel: in samenwerking met ARhus en hogeschool HoWest organiseren ze een atypisch verkiezingsdebat waarin jongerenthema’s centraal staan. De Jeugdraad, die momenteel een tiental leden telt, wil met het debat jongeren overtuigen dat ook hun stem belang heeft in de gemeentepolitiek.

Brug met politiek

“Met de Jeugdraad geven wij regelmatig adviezen aan het gemeentebestuur en het schepencollege”, vertellen voorzitters Vincent Toch (23) en Marieke D’hoop (23). “Zo gaven we recent al ons advies omtrent de sportkooi op het Stationsplein en over de gevolgen van de nieuwe privacywetgeving GDPR voor jeugdbewegingen. Nu de verkiezingen eraan komen, slaan we als Jeugdraad graag een brug tussen de politici en de Roeselaarse jeugd, voor wie politiek vaak een ver-van-mijn-bed-show lijkt.”

Facebook-vragenronde

Nu al loopt er op de Facebookpagina van de Jeugdraad een vragenronde in de aanloop naar het debat. “Elke woensdag stellen we één vraag aan zes politici die jonger zijn dan 32 en elk voor een verschillende partij opkomen. We posten dan per partij het antwoord van de kandidaat op onze Facebookpagina”, legt Marieke uit. “Op deze thema’s willen we tijdens het debat zelf verder ingaan.”

Op 29 september is er dan het debat in de vernieuwde conferentiezaal van ARhus. “We leggen er voor elke partij één kandidaat op de rooster rond drie thema’s die voor jongeren interessant zijn. Voor elk thema hebben de kandidaten exact vijftien minuten om hun standpunt te verdedigen, geen seconde langer: wanneer de tijd op is, gaat er een toeter af en is de discussie onherroepelijk gedaan”, vertelt Vincent.

Cut the crap

“Daarna is er ook een Cut the Crap ronde. Hier krijgen de politici geen kans meer om rond de pot te draaien: het publiek mag vragen stellen en de kandidaten mogen enkel antwoorden met ‘ja’ of ‘nee'”, gaat Marieke verder. “Op het einde van deze ronde krijgt elke kandidaat nog één minuut om een slotpleidooi te houden of een bepaald standpunt nog een laatste keer te verdedigen.”

“De kandidaten worden ook door het publiek op de rooster gelegd”

“Tussen de debatten door krijgt het publiek over elke politicus uniek videomateriaal te zien. Samen met HoWest maken we namelijk filmpjes over het leven achter de schermen van de zes deelnemende politici tijdens de verkiezingscampagne. Eindigen doen we met een hapje en een drankje in ARhus, daarna geven we een vat in café Cirque”, voegt Vincent toe.

De toekomst is jeugd

De toekomst is jeugd, is de slogan van het debat, en dat is exact wat de Jeugdraad wil duidelijk maken. “Met deze unieke samenwerking tussen ARhus, HoWest en de Jeugdraad willen we ervoor zorgen dat de Roeselaarse jongeren zelfverzekerd naar de stembus gaan, dat ze weten voor wie ze zullen stemmen en waarom ze die keuze maken. Ons doel is om de gemeentepolitiek op een speelse, jeugdige en begrijpbare manier naar de jongeren te brengen en hen duidelijk te maken dat politiek allesbehalve saai is.”

Meer info vind je op de Facebookpagina van de Jeugdraad, inschrijven kan via het Facebookevent ‘Jeugddebat: niet zomaar een debat’. (KD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.