Jeugdhuis Den Deugniet uit Koekelare is al sinds september op zoek naar nieuwe locatie

Anthony Devos (Dikke Thony) en Axel Denoo van jeugdhuis Den Deugniet. © Foto Coghe
Bieke Cobbaert

De leden van jeugdhuis Den Deugniet leven al tien maanden een zwerversbestaan. Sinds het jeugdhuis in de Sterrestraat in september 2017 gesloten werd, heeft men nog altijd geen nieuw onderkomen gevonden. “We doen een oproep naar mensen die hun leegstaand pand aan ons willen verhuren. Alle tips zijn welkom”, zegt bestuurslid Lennert Grootaerd.

Jeugdhuis Den Deugniet was gevestigd in de Sterrestraat. Maar op 12 september 2017 werd het op bevel van burgemeester Patrick Lansens gesloten. De reden daarvoor was dat er teveel klachten waren over overlast en wanbeheer. “Maar ondertussen hebben we ons plan voorgelegd aan het gemeentebestuur en dat werd warm onthaald. Zo willen we uitpakken met een nieuw elektronisch kassasysteem, kiezen we voor een vast bestuur, zijn er duidelijke regels en is er de supervisie van een beheerraad die bestaat uit oudere mensen die ervaring hebben in het jeugd(verenigings)leven”, verduidelijkt Lennert Grootaerd (22) uit de Sterrestraat. Hij is ondervoorzitter van Den Deugniet.

Mag niet verdwijnen

“Sinds de opening van het jeugdhuis zo’n zes jaar geleden ben ik er vaste klant. Een jaar later werd ik medewerker. Ik heb er mij altijd goed thuis gevoeld en sinds we ons lokaal in september vorig jaar moesten sluiten, ijveren we met een tiental sterkhouders voor een nieuw lokaal. We willen en mogen Den Deugniet niet laten verdwijnen. Er is weinig voor onze jeugd in Koekelare en ook voor de nieuwe, toekomstige jeugd is het belangrijk dat het jeugdhuis blijft bestaan,” weet Lennert.

Vijf voor twaalf

Maar een duidelijke oplossing ziet Lennert Grootaerd niet meteen. “We zitten binnenkort samen met de verschillende politieke partijen. We luisteren naar hun ideeën. In eerste instantie opteren we om een lokaal met drie compartimenten op het sportterrein te laten bouwen, waar ook de lokalen van de KLJ en de Scouts zijn. Want de gemeente heeft momenteel voor ons geen nieuw onderkomen ter beschikking.”

“Ik denk dat dat de beste oplossing zou zijn, omdat het moeilijk is om een (horeca)pand te vinden voor ons jeugdhuis. We waren bijvoorbeeld wel geïnteresseerd in cafés Den Doedel en ‘t Vraagteken, maar die stonden maar even leeg vooraleer ze weer een nieuwe uitbater hadden gevonden.”

“Daarom doen wij nu deze warme oproep: wie een pand heeft dat wij kunnen huren, mag ons zeker contacteren. Wij staan te popelen om ons jeugdhuis een nieuw onderkomen te geven.”

“Ondertussen blijven we ons helemaal geven om snel tot een oplossing te komen, want deze hele situatie weegt op de werking en de sfeer. Mensen beginnen af te haken, dus het is vijf voor twaalf “, besluit Lennert Grootaerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.