Jeugdhuis De Melkerie in Ichtegem heropent de deuren op zaterdag 5 mei

Na een jaar en een maand sluiting gaat op zaterdag 5 mei jeugdhuis De Melkerie weer open. Al die tijd werd het jeugdhuis in de kelder van de oude melkerij grondig door heel wat jonge vrijwilligers gerenoveerd. “Het is geen koude kelder meer, maar een warme ontmoetingsplek met meer hoekjes en kantjes”, zegt bestuurslid Axel Montoye. Voor de opening is er een ‘galabal met belachelijk goedkope prijzen’ gepland.

Bestuursleden Hanne Tryhou, Yassin Velle, Reini Declerck, Arne Gruwier, Ine Degrande, Jonas Dehaeze, Axel Montoye en Matthias Vanzieleghem gunnen ons al een blik op het grondig gerenoveerde jeugdhuis. © HH

Jeugdhuis De Melkerie ging open in 1996. Doorheen de jaren werd er al eens wat vernieuwd en in 2003 kreeg het interieur een ruime facelift, maar zo uitgebreid als nu werd het jeugdhuis nog nooit onder handen genomen. De werken namen dan ook heel wat tijd in beslag. “Je komt nu eerst in een gang alvorens je echt het jeugdhuis binnentreedt”, legt Axel uit. “Zo blijven het geluid en de warmte beter binnen.”

Hoekjes en kantjes

“We plaatsten een volledig nieuwe vloer en ook het sanitair werd helemaal vernieuwd. De toog kreeg een houten bekleding, wat het interieur een veel warmere aanblik geeft dan vroeger. In het verlengde van de toog vind je langs de muren een lange boord, waar je ook je glas op kwijt kan. Samen met de loungebar – een gezellige zithoek – en de extra tafels en stoelen geeft die het jeugdhuis veel meer hoekjes en kantjes.”

“Vroeger maakte het interieur een wat versleten indruk en had je eigenlijk vooral de toog”, vervolgt Axel. “Met al die cosy hoekjes zal je voortaan veel meer in kleine groepjes kunnen zitten. Dat moet het gezelliger maken dan vroeger. Dankzij de extra lichten is het hier ook niet donker meer. Je hebt bijna je zonnebril nodig! Met het vernieuwde en warmere jeugdhuis hopen we meer en ander volk te lokken.”

Gratis cocktail

“De meeste werken voerden we met de eigen bestuursleden uit. Heel wat mensen van de KSA en Chiro staken een handje toe. Günther Knudde, de voorzitter van onze raad van bestuur, stopte veel tijd in de renovatie en ook Mathias Deprez, die mee de plannen uittekende, heeft veel geholpen. Iedereen die hielp willen we heel hartelijk danken. We betaalden de werken met ons eigen spaarpotje en de opbrengst van de ontbijtmandenactie op Pasen. Dank ook aan iedereen die een ontbijtmand kocht.”

Op zaterdag 5 mei vanaf 21 uur gaat De Melkerie eindelijk weer open. Iedereen mag zijn of haar mooiste kleren aantrekken voor een galabal met belachelijk goedkope prijzen. Voor een fles cava zal je bijvoorbeeld maar 10 euro moeten neertellen. Wie bovendien ook nog zijn lidkaart van 2016 kan bovenhalen, krijgt een gratis cocktail. “We willen er een decadent feestje van maken tot in de vroege uurtjes”, lacht Axel.

Klassiekers en stunts

Het bestuur bestaat uit voorzitter Delphine Passchyn, de bestuursleden Reini Declerck, Hanne Tryhou, Yassin Velle, Axel Montoye, Matthias Vanzieleghem, Arne Gruwier, Sinita Ferrier, Lauren Dekeyser, Louis Bout – terug van weggeweest – en de nieuwkomers Ine Degrande en Jonas Dehaeze. “Vanaf 5 mei willen we elke vrijdag en zaterdag vanaf 20.30 uur open zijn“, vertelt Reini. “Regelmatig willen we ook met activiteiten uitpakken, zowel klassiekers als nieuwe stunts.”

“De werken hebben lang geduurd, maar het resultaat mag gezien worden”, vinden Axel en Reini. “Er is de voorbije maanden heel veel gepraat over het jeugdhuis. Zowel jongeren als ouders vroegen ons wanneer de Melkerie weer open ging. We voelden dat er wel vraag is naar een jeugdhuis. We zijn blij dat de werken er bijna op zitten en we nu weer echt kunnen openen. Vanaf 5 mei is iedereen weer welkom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.