Jeugdbewegingen over De Kommel in Tielt: “Lang op moeten wachten, maar heel tevreden”

Op zaterdag 28 september vindt de officiële opening van de nieuwe jeugdlokalen op het Generaal Maczekplein plaats. De Kommel wordt het nieuwe onderkomen van drie Tieltse jeugdbewegingen: KSA Tielt, Chiro Tielt en de Kleine Torenvalk. We luisterden even naar de reacties van de jongeren op hun nieuwe stekje.

De startdag van de Tieltse KSA was alvast een groot succes. © WME

“We zijn enorm blij met het nieuwe en heel moderne complex”, opent Simon Popelier, leider van KSA Tielt. “De nieuwe lokalen zijn echt een wereld van verschil met onze vorige accommodatie. Vroeger zaten we in de Ieperstraat en daarna in de Peperstraat. Normaal zouden we slechts twee jaar in de Peperstraat zitten, maar de bouw van de nieuwe lokalen duurde wat langer dan verwacht. Het duurde zes à zeven jaar vooraleer we eindelijk konden verhuizen. Maar uiteindelijk mag het resultaat er zeker zijn. Bovendien is de locatie van De Kommel perfect. Het is heel centraal gelegen én er is een mooi stukje natuur bij het gebouw.”

Meer op externe uitstap

Uiteraard moet ook de KSA zich een klein beetje anders organiseren. “De lokalen zijn niet voor ons alleen. Ook de Chiro en de Kleine Torenvalk zullen ze gebruiken. Dat betekent dat we gedeelde lokalen zullen hebben, al zal iedere vereniging wel een aantal lokalen voor zichzelf hebben. Op die manier kunnen we ons materiaal en speelgerief goed opbergen”, aldus Simon. “Bovendien is KSA Tielt sterk aan het groeien. Momenteel tellen we een 320-tal leden, inclusief leiding. Dat is dus een grote groep. Om alles vlot en georganiseerd te laten verlopen, zullen we misschien eens meer op externe uitstap gaan. Maar kort samengevat: we zijn heel blij dat we mogen verhuizen en we zien het helemaal zitten.”

De leiders van Chiro Tielt vinden vooral polyvalente zaal van De Kommel een groot voordeel.
De leiders van Chiro Tielt vinden vooral polyvalente zaal van De Kommel een groot voordeel.© SDT

Ook Chiro Tielt is blij met zijn nieuwe stekje. “Vroeger zaten we net zoals de KSA in onze voorlopige lokalen in de Peperstraat”, vertelt hoofdleider Laurens Carpentier. “Nu zijn de lokalen op het Generaal Maczekplein veel moderner en uiteraard splinternieuw. We hadden op zondag 22 september al onze startdag in de lokalen. Een van de voordelen van De Kommel is de polyvalente zaal. Die kunnen we vanaf heden ook gebruiken voor evenementen. Op die manier zullen we veel geld uitsparen, want we zullen geen externe locaties meer moeten afhuren.”

Er werd gebouwd met tips en input van de verenigingen. Op die manier zijn de lokalen echt op onze maat gemaakt – Luca Lahousse en An Aël Cassaert, hoofdleiders van de Kleine Torenvalk

Dat het gedeelde lokalen zijn, vindt Laurens heel positief. “Op die manier zullen de drie jeugdbewegingen een nog betere band en samenwerking ontwikkelen. Aan de andere kant hebben we ook wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid over het gebouw. Dat zou eventueel een nadeel kunnen zijn, maar daar gaan we natuurlijk niet van uit. We bekijken alles positief, want we zijn de stad heel dankbaar voor deze moderne accommodatie”, legt Laurens uit.

Irena Develtere (links) en Lenie Himpe van de Kleine Torenvalk.
Irena Develtere (links) en Lenie Himpe van de Kleine Torenvalk.© SDT

Tot slot gingen we ook nog even luisteren bij de Kleine Torenvalk. Ook zij zijn net zoals hun collega-verenigingen heel tevreden met De Kommel. “We hebben er lang op moeten wachten, maar nu de lokalen eindelijk gebruiksklaar zijn, zijn we heel tevreden met het eindresultaat. De moderne lokalen zorgen voor een frisse wind binnen onze vereniging”, aldus hoofdleiders Luca Lahousse en An Aël Cassaert. “De nieuwe lokalen werden in tegenstelling tot onze vorige en tijdelijke lokalen in de Peperstraat gebouwd met tips en input van de verschillende verenigingen. Op die manier zijn de lokalen echt op onze maat gemaakt. Al ons materiaal zit in één gebouw, terwijl het vroeger verdeeld was over meerdere locaties. Nu moeten we ook niet meer tussen ons materiaal vergaderen, maar hebben we echt een plek om het op te bergen.”

Bomen moesten sneuvelen

De jeugdlokalen zijn bovendien heel goed gelegen, volgens de hoofdleiders van de Kleine Torenvalk. “Er is ook voldoende ruimte om fietsen te parkeren en ouders die hun kinderen met de wagen brengen, kunnen gebruikmaken van de grote parking op het Generaal Maczekplein. Het enige nadeel van deze locatie is dat er een aantal bomen moesten sneuvelen in de tuin De Brabandere, een van de weinige groene longen in Tielt”, besluiten Luca Lahousse en An Aël Cassaert.

(Stephanie Desmet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.