Jente De Clercq uit Tielt maakt met medestudenten een eigen honingbier

Naast de vele bieren die al op de markt zijn, probeert ook het honingbier Melius zijn plaatsje te verwerven. Voor Tieltenaar Jente De Clercq en drie van zijn medestudenten begon dat allemaal in het kader van hun bachelorproef.

We herkennen v.l.n.r. Ryan Royemans, Jente De Clercq, Arno Van Hoorebeke en Aaron Van Ongeval. © gf

“Samen met Arno Van Hoorebeke, Aaron Van Ongeval en Ryan Royemans vorm ik de drijfkracht achter dit project”, opent Tieltenaar Jente De Clercq. “We zijn vier twintigers die elk afkomstig zijn uit een andere streek, maar toch dezelfde mentaliteit hebben. We willen er plezier aan beleven en vooral ook al doende leren.”

De vier jongeren speelden al langer met het idee om een eigen bier te maken. “Het idee lag al langer op tafel, sinds vorig jaar ongeveer. We wilden graag een speciaal biertje maken, dat iets unieks heeft. We merkten bij tal van mensen dat ze vaker op zoek zijn naar iets speciaals. We willen dan ook graag het ondernemen koppelen aan het eco-realistische beeld dat we willen creëren in Vlaanderen.”

Klimaatproblematiek

Hoe kan het product het best omschreven worden? “Het is een amberkleurig bier geworden. Het situeert zich met 7 procent alcoholpercentage in de categorie van de speciaalbieren. Het recept is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De meeste bieren worden gebrouwen met suikers, maar wij kozen ervoor om een andere weg in te slaan. Een van onze groepsleden heeft thuis een imkershuis en we wilden graag iets doen omtrent honing. We zaten samen met verschillende partijen, waaronder Brouwerij De Graal, om ons recept op punt te krijgen. Klimaat is vandaag de dag een enorm belangrijk thema en we zijn ervan overtuigd dat ondernemende studenten al een heel groot verschil kunnen maken in plaats van te betogen in Brussel. De belangrijkste vereiste van ons honingbier was dat het niet overheersend mocht zijn en dat is het niet geworden. De honing zorgt voor een zachte, fluwelen nasmaak waardoor het een zacht en aangenaam bier werd.”

Betekenis

Ook de naam staat in het teken van honing. “Melius is een samenvoegen van Mel, wat honing in het Latijn betekent, en Ambrosius, de patroonheilige voor de imkers. We zochten naar een naam die gemakkelijk te onthouden was, maar waar toch een bepaalde betekenis achter schuilt.

Voor de geïnteresseerden hebben de vier studenten nog een boodschap. “Het bier is in meerdere zaken te verkrijgen zoals Freds café (Sint-Laurens), café ‘t voske (Maldegem) , O Brasserie (Knokke) en De Grote Klok (Ninove). Momenteel zijn we nog met meer dan 20 horecazaken aan het praten om vlug een groot netwerk te kunnen aanbieden van plaatsen waar het te verkrijgen is.”

(KeMa)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.