Izegemse Skyline Arena doet even dienst als lanceerbasis

Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Onder veel belangstelling werd van pal op de middenstip van de Skyline Arena gepoogd een raket te lanceren. Het technologische hoogstandje vormde het eindwerk van Simon Depoorter, Ricky Da Silva Marques en Jelle De Bruyne uit het zesde jaar industriële wetenschappen van Prizma campus VTI.

Simon Depoorter, Ricky Da Silva Marques en Jelle De Bruyne zijn leerlingen van het zesde jaar STEM industriële wetenschappen aan Prizma campus VTI. “Ze hebben als geïntegreerde proef een raket ontworpen”, laten begeleidende leerkrachten Cynthia Vandeheede en Karen Verscheure weten. “Wij spreken van een superprestatie, want de leerlingen hebben alles van a tot z helemaal zelf bedacht, ontworpen, uitgevoerd,… Een project waar alle componenten van STEM in aanwezig zijn. Bovendien is de elektronica die erin verwerkt is toepasbaar op NASA-raketten.”

Niet zomaar een vuurpijl

Het project omvatte het opzoeken van informatie betreffende de stabiliteit van de raket, de aërodynamica, sensoren en controllers, recoverysysteem, het uitwerken van een concept en ontwerp van de raket, het lanceerplatform, het ontstekingsmechanisme, het schrijven van het programma voor de ontsteking, het inlezen van alle sensoren, tot het praktisch realiseren van het geheel zoals het 3D-printen van onderdelen… Bedoeling is ook dat tijdens de vlucht de raket live data kan doorgeven naar een centrale laptop.

“Niet zomaar een vuurwerkpijl dus die wordt afgeschoten”, glimlacht Alexandre Rogiers, ceo van Cadcamatic. Met zijn bedrijf leverde hij hulp bij de praktische realisatie en de financiering. Cadcamatic is een onderneming uit Ruddervoorde die innoverende automatisatieprojecten met verregaande integratie van vison en robotics ontwikkelt. Alexandre Rogiers is heel gedreven in het begeleiden van projecten voor studenten hoger onderwijs en leerlingen van het secundair onderwijs. Vanuit zijn ervaring en expertise bevestigde hij dat dit een uitzonderlijk hoogstaand werk is voor leerlingen van het secundair onderwijs.

Nog een keer

Er kwamen heel wat toeschouwers opdagen in de Skyline Arena waar rond de middenstip voor een keer geen voetballers postvatten, maar de raket en bijhorende besturingssystemen. Echter was ook Murphy aanwezig. Net als bij een echte ruimteraket werd de aftelling ingezet en die moest enkele keren onderbroken worden. “De zogenaamde fusé, de aandrijving van de raket, liet het afweten”, verklaarde Alexandre Rogiers. Prompt werd de raket van een nieuw exemplaar voorzien en kon toch nog, zij het beperkt, een lancering plaatsvinden.

“Dit alles wordt zeker nog eens overgedaan, maar dat zal voor na de examens zijn”, klonk het. “De leerlingen leveren alle werk hieraan buiten de schooluren. Tijd die ze nu dus nodig hebben om te studeren.” Prizma campus VTI hoopt met dit unieke project de interesse in technisch onderwijs aan te wakkeren.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier