https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Izegemse middelbare scholen tonen zich creatief om hun laatstejaars uit te wuiven

Tessa Dejans en directeur Piet Pieters van het Instituut de Pélichy op het grasveld tussen het IdP en de Middenschool waar de proclamatie zal plaatsvinden. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

De proclamatie is een moment waar laatstejaars reikhalzend naar uitkijken. Ze nemen afscheid van een school, maar ook van schoolmakkers en leerkrachten. Een dikke knuffel uitdelen zal er nu niet in zitten. Elke school heeft nu een eigen manier uitgewerkt om de diploma’s uit te reiken. In het College is er een online proclamatie, in het VTI gebeurt het per klas en Atheneum Bellevue kan – er zijn slechts 24 laatstejaars – iedereen uitnodigen. In het Instituut de Pélichy wacht men tot 1 juli om door de versoepelde maatregelen op het grote grasplein voor de school en met respect voor afstand de 130 laatstejaars uit te wuiven.

Het Instituut de Pélichy is de enige Izegemse middelbare school die voor een grote fysieke proclamatie gaat. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften. Op woensdag 1 juli vindt daar de uitreiking van de diploma’s plaats op het grasveld tussen het Instituut de Pélichy en de Middenschool. Bij slecht weer is de sporthal de vluchtweg.

Piet Pieters is tevreden hoe de school is kunnen blijven draaien in coronatijden. “Vrijwel alle leraars verzekeren ons dat ze alle leerstof hebben kunnen geven. Ook alle 454 scholieren, van derde tot zevendejaars, hebben nog les gekregen. Ook alle stages zijn kunnen doorgaan. Behalve voor het zesde verzorging, omdat minderjarigen de zorginstellingen niet binnen mochten. De leerachterstand die onze scholieren zouden opgelopen hebben, is zeer beperkt.”

Grasveld vol stoelen

Een werkgroep voor de proclamatie heeft ook alles in het werk gesteld om de 130 zesde- en zevendejaars die afzwaaien hun proclamatie te gunnen. “We hebben gekozen voor woensdag 1 juli, omdat er vanaf dat moment ook weer bijeenkomsten tot 200 mensen zijn toegelaten. We hebben hier op school ruimte genoeg om afstand te garanderen”, zegt Tessa Dejans, zorgcoördinator, maar ook wiskundeleerkracht. “Het hele grasveld zal vol met stoelen staan, uiteraard met anderhalve meter tussen. Er volgt een kleine ceremonie en er zal ook live muziek worden gebracht door leerkrachten.”

De ouders kunnen alles volgen via livestream op het YouTube-kanaal van de school

De leerlingen krijgen ook een goodiebag met daarin onder andere een hapje en een drankje, hun afzwaaihoedje, maar ook het jaarboek. Want een receptie is niet toegestaan. Ook de ouders mogen niet aanwezig zijn, maar kunnen alles volgen via livestream op het YouTube-kanaal van de school. Ook de smalltalk tussen leerlingen en leerkrachten is typisch voor de proclamatie. Het gemis daaraan hebben we nu ondervangen door leerkrachten gepersonaliseerde briefjes te laten schrijven die dan in de goodiebags van de leerlingen gaan.”

Terugkomdag in het College

In Prizma campus College vindt de proclamatie van de 115 laatstejaars hoofdzakelijk online plaats. “Eerst en vooral zijn we blij dat we hier geen zieke leerkrachten en leerlingen hebben gehad, we hebben corona kunnen buiten houden“, stipt directrice Ann Manhaeve aan. En ook met de proclamatie neemt men in het College geen risico. “We laten die hoofdzakelijk digitaal verlopen. Woensdag 1 juli omstreeks 19 uur zullen de leerlingen en hun ouders een filmpje kunnen bekijken. We doen dat niet helemaal live, kwestie van niet uit de ether te vliegen. Als directrice zal ik een speech geven, maar ook de mensen van de leerlingenraad komen aan bod. Er wordt ook een fotoreportage getoond over hun jaren in het College.”

Die woensdag 1 juli komen de laatstejaars tussen 15 en 18 uur elk in hun eigen bubbel naar school waar de titularis hun diploma zal overhandigen. “Ze krijgen er ook een goodiebag mee met daarin heel wat verrassingen. Een receptie is nu uit den boze, dus willen we dat ze thuis in de huiselijke sfeer wat kunnen genieten. In die goodiebag zal ook hun jaarboek zitten. De rode loper zal ook uitgerold zijn en de leerlingen kunnen foto’s nemen in de tuin, iets wat de voorgaande jaren ook gebruikelijk was.”

Om het gemis van het fysieke afscheid te compenseren zal het College volgend jaar een terugkomdag organiseren. “We hadden eerst gedacht om dat al in september te doen, maar we weten nog niet hoe we dan kunnen opstarten. Sommigen zijn dan ook nog op reis of hebben een vakantiejob, dus zullen we het in februari of maart 2021 doen. Dan zijn er de lesvrije weken en nodigen we hen uit naar hun ‘oude school’. En dan kunnen ze meteen al eens hun ervaringen in het hoger onderwijs delen.”

Klasactiviteiten in VTI

In het VTI Izegem zit het schooljaar er voor de laatstejaars vrijdag al op. Afscheidnemend directeur Jan Verbeke: “Omdat we pas heel laat van de overheid richtlijnen hebben gekregen, was het niet meer mogelijk om een proclamatie ineen te steken. Er zitten 123 leerlingen in onze uitgangsjaren en in juni mocht je nog maar met 100 mensen samen komen. Dus zouden we de groep in twee moeten opgedeeld hebben. Maar bovendien waren er ook per klas al activiteiten voorzien.”

“Samen met de titularis waren enkele klassen al bezig met een barbecue te organiseren of een ander afscheidsmoment te voorzien. Daarom zullen we die laten doorgaan, getuigschriften of diploma’s worden per klas overhandigd. Als directeur zal ik een woordje doen dat via sociale media wordt verspreid. Later een proclamatie houden was ook geen optie, omdat heel wat leerlingen al met andere verplichtingen zitten.”

Mét ouders in Atheneum

In het Atheneum Bellevue zwaaien 24 laatstejaars af. Dat kleinere aantal zorgt er ook voor dat de leerlingen zich kunnen laten vergezellen door twee genodigden. Directeur Elias Rommens: “Maximum twee per leerling, dus komen we niet boven de 75 mensen uit. In principe doen we het buiten, er zullen stoelen opgesteld staan per drie met de nodige afstand naar de andere genodigden. Bij slecht weer kunnen we nog altijd naar binnen.”

Ook hier is woensdag 1 juli de dag van de proclamatie. “We zullen een korte ceremonie houden met een speech, filmpje en een ceremonieel gedeelte waarbij de diploma’s worden afgehaald. Maar alles wel volgens de nodige voorschriften, iedereen zal ook een mondmasker moeten dragen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten