Isabel Debusseré uit Izegem begint als leerkracht in coronatijd

Isabelle maakt op 47-jarige leeftijd haar droom waar en start in het onderwijs. © foto SB
Peter Soete

Voor leerkrachten zijn het spannende dagen want binnen enkele dagen gaan de scholen opnieuw en volledig open. Voor Isabel Debusseré belooft het dubbel spannend te worden want na een lange carrière in de privésector wordt de Burgerschool vanaf 1 september haar nieuwe werkstek.

“Het is inderdaad mijn eerste jaar als leerkracht en ik zal wellicht één van de oudste nieuwkomers in het onderwijs zijn”, lacht de 47-jarige Isabel die een geboren Roeselaarse is maar met haar gezin in Izegem woont.

“Ik heb een bachelor office management en heb 25 jaar in de privésector gewerkt. Maar zo’n tien jaar geleden begon ik al te denken aan een carrière in het onderwijs. In april heb ik geïnformeerd over een lerarenopleiding en ben ik beginnen solliciteren bij diverse scholen. Twee weken geleden kreeg ik een uitnodiging van de Burgerschool, de school waarvan ik oud-leerling ben, en kan ik op 1 september starten met een opdracht van 20 uren. Ik zal Frans, Engels, Frans voor anderstaligen, winkelbeheer en communicatie en actualiteit geven. Ja, een hele boterham maar ik ben in alle vakken thuis.”

Enthousiaste reacties

“De grootste uitdaging wordt natuurlijk om alles zeer goed en duidelijk over te brengen aan mijn leerlingen maar ik zie het helemaal zitten. Ik ben ontzettend enthousiast om te werken met jonge mensen en om mijn ervaring en kennis te delen met hen.”

“Het schooljaar zal voor mij geslaagd zijn als mijn ‘publiek’ tevreden is”

“Mijn naaste omgeving en vrienden reageerden heel enthousiast en zeiden onmiddellijk ‘eindelijk maak je die keuze’. Het moet dus al een hele tijd duidelijk geweest zijn. Natuurlijk zullen de eerste maanden heftig zijn met alle voorbereidingen, verbeteringen en lessen maar dat zal snel wennen. Mijn zus staat ook in het onderwijs en zegt dat er in het begin inderdaad een hele berg werk op me zal afkomen maar ze zegt er meteen bij dat ik die berg niet onmiddellijk moet bedwingen. Dat zal les per les en week per week gebeuren.”

Normale start

“Ik ben blij, zowel voor leerlingen als leerkrachten, dat iedere school op 1 september normaal zal kunnen opstarten en ik hoop dat dit ook zo blijft. Uiteraard zullen we altijd de nodige veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen en de procedures volgen. Wel zie ik een beetje op tegen het dragen van mondmaskers in de les. Wanneer je als leerkracht een mondmasker draagt dan missen de leerlingen toch de emoties en de mimiek van hun lesgever? En als leerling is het ook moeilijker ant-woorden met zo’n masker op”, vindt Isabel.

“Er zal wel een klein beetje koudwatervrees zijn maar niet in die mate dat het mij omver blaast. Het voelt goed aan. Wanneer het schooljaar voor mij geslaagd zal zijn? Als mijn ‘publiek’ tevreden is (lacht).”