Is er sprake van sociale ongelijkheid bij ticketverkoop Torhoutse Kunstacademie?

Marijke Snauwaert (links) en Maria Danilova zijn misnoegd: "Niet iedereen kan om 8 uur 's morgens aan de computer zitten voor tickets." © Foto JS
Johan Sabbe

Marijke Snauwaert en haar poetsvrouw Maria Danilova zijn misnoegd over de manier waarop de Torhoutse Kunstacademie de ticketverkoop voor haar leerlingenoptredens organiseert. Wat voor de voorbije voorstellingen van het evenement Applaus! het geval was, gebeurt nu ook voor de drie komende opvoeringen van de dansshow Elysium: de kaartjes worden enkel online verkocht en bovendien zonder dat de ouders of grootouders voorrang krijgen.

Marijke (55), die in de Rijselstraat woont, en Maria (38), die in de Verdonstraat woont, zijn bevriend sinds laatstgenoemde bij eerstgenoemde komt poetsen. Van Marijke neemt kleindochter Lieke (10) aan de dansshow Elysium van de Kunstacademie deel en van Maria treedt oudste zoon Timofey (12) op. Er hebben drie voorstellingen plaats, telkens in het cultuurcentrum de Brouckere: op vrijdag 25 mei om 19 uur en op zaterdag 26 mei om 15 uur en om 17.30 uur. De ticketverkoop start via de website van het cc komende zaterdag 21 april om 8 uur in de ochtend. En wie eerst komt, eerst maalt.

Onrechtvaardig

“Tot vorig jaar werd er voor dit evenement nog voorrang gegeven aan de ouders van de kinderen die optreden en pas daarna aan de familieleden en vrienden”, zegt Marijke, die actief is binnen de plaatselijke partij Groen. “Nu is dat niet langer het geval. De mama’s en papa’s die hun kinderen willen zien optreden, genieten geen voorrang meer. Als ze op 21 april niet om 8 uur aan de computer zitten – bijvoorbeeld omdat ze moeten werken, ziek zijn of geen computer hebben – is hun kans verkeken. Ik vind dat onrechtvaardig. Sociale ongelijkheid!”

“Net zoals voor de voorbije show Applaus! zouden de kaartjes wel eens in enkele minuten allemaal de deur uit kunnen zijn”, zucht Maria. “De Kunstacademie wordt voortdurend groter. Wordt het dan geen tijd om een ruimere zaal te zoeken of de groepen op te splitsen? Ik wil mijn kinderen natuurlijk graag bezig zien!”

Voldoende kaarten

Directeur Johan Vandecaveye van de Kunstacademie en schepen van Onderwijs Lieselotte Denolf relativeren het probleem. “We zorgen er bij de ticketverkoop voor dat er niemand uit de boot valt”, zeggen ze. “En als er zich toch een probleem voordoet, springen we graag in de bres.”

Directeur Johan Vandecaveye en schepen Lieselotte Denolf :
Directeur Johan Vandecaveye en schepen Lieselotte Denolf : “We zorgen er bij de ticketverkoop voor dat er niemand uit de boot valt.”© Foto JS

“Voor Elysium zijn er zeker voldoende kaarten”, vervolgt Johan. “Vandaar dat we geen voorrang meer geven aan de ouders, want iedereen geraakt toch aan tickets. Op die manier kunnen we de mensen van ons secretariaat veel werk besparen. In het verleden liep de voorrangsregeling voor de ouders soms in het honderd. Sommigen reserveerden kaarten, maar kwamen op het moment van de opvoering niet opdagen. Met lege plaatsen tot gevolg.”

“We beperken het aantal tickets tot vier per account, net om iedereen de kans te geven om te komen kijken. Anders bestellen sommigen meteen tien of twintig kaarten. Als de mensen niet vertrouwd zijn met het internet, kunnen ze langskomen op het secretariaat van de academie en helpen we hen met het bestellen. Ook voor Applaus!, waarvan de ticketverkoop volgend jaar start op een zaterdag om 8.30 uur, zal het secretariaat open zijn en zullen we paraat staan. Er is dus geen sprake van sociale ongelijkheid. Wie toch problemen heeft, roept maar. Dan zoeken we een oplossing.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten