Instituut Sancta Maria sluit niet in Ruiselede, maar twijfels over voortbestaan blijven

© TVH
Tom Van Houtte

De Diocesane Plannings- en Coördinatiecommissie (DPCC) geeft geen toestemming om het Ruiseleedse Instituut Sancta Maria naar Tielt te verhuizen. Een ferme opsteker voor leerkrachten, leerlingen en hun ouders, maar daarmee zijn hun zorgen nog niet van de baan.

De verhuizing van Instituut Sancta Maria op 1 september zou neerkomen op een feitelijke sluiting van de school in de Pensionaatstraat in Ruiselede. Maar zo ver komt het dus niet. De DPCC stelt vast dat er bij het schoolbestuur KSO Tielt-Ruiselede, de leraren en de leerlingen met hun ouders een grote bezorgdheid is over het voorbestaan van de school.

“Elkaar geen zwarte pieten toeschuiven”

“Vanuit die grote betrokkenheid pleit elke betrokken partij voor de beste oplossing. Jammer genoeg stelt de DPCC ook vast dat de communicatie tussen de betrokkenen moeilijk verloopt. Wat gebeurd is, kan echter niet worden teruggedraaid. Het heeft geen zin om zwarte pieten naar de ene of de andere partij toe te schuiven”, zegt Pieter-Jan Crombez van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De beslissing van de DPCC betekent geenszins dat de verhuizing van de school definitief van de baan is. “De financiële problemen, de staat van de gebouwen en vooral het dalende leerlingenaantal blijven zeer ernstige knipperlichten die hoe dan ook een ingrijpende beslissing vereisen.” De DPCC roept alle betrokkenen op om samen aan tafel te zitten en op een constructieve manier naar oplossingen te zoeken binnen de financiële en organisatorisch haalbare mogelijkheden.

“Grondige analyse kwam er nooit”

De oudervereniging reageert niet verrast. “Vanuit de school wordt al tien jaar gevraagd naar een grondige analyse van hoe het komt dat er zo veel potentiële leerlingen van Ruiselede voor secundair onderwijs in Aalter kiezen”, zegt Stefaan Vermeire. “Plannen voor een nieuwbouw – een zorgdorp met de combinatie van een rusthuis en een school in samenwerking met Curando – belandden in de vuilbak.”

De oudervereniging vraagt nu met aandrang aan het schoolbestuur om een gedegen publiciteitscampagne te voeren en een businessplan, inclusief de nodige investeringen uit te werken, om een einde te maken aan de daling van het aantal leerlingen in Sancta Maria. Nu zijn het er nog een 150-tal. “Men moet niet afkomen met het excuus dat er geen geld voorhanden is. De jaarrekeningen wijzen het tegendeel uit.”

Volgende week aan Commissie Zorgvuldig Bestuur

Volgende week spreekt de Commissie Zorgvuldig Bestuur zich nog uit over klachten van de oudervereniging en schoolraad waarin de gevolgde procedure voor de sluiting van de school wordt gehekeld. Het schoolbestuur wenst niet meer te reageren op de kwestie.

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.