Inschrijvingsstop in Sint-Bernardusinstituut: “We kiezen voor kwaliteit”

(foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Het Sint-Bernardusinstituut in de Knokse Sportlaan heeft een stop op de inschrijvingen gezet. “Het aantal inschrijvingen is fantastisch, dit jaar. Maar het betekent dat we tegen de grenzen van ons kunnen aanlopen. Onze middenschool wil kleinschalig blijven en vooral aandacht aan kwaliteit en begeleiding geven. Daarom deze inschrijvingsstop”, vertelt SIBE-directeur Philip Curvers.

Sedert half augustus prijkt aan het Sint-Bernardusinstituut het bordje ‘volzet.’ “Ouders weten sedert een tiental dagen dat er een inschrijvingsstop is. We hebben dat meteen op onze Facebookpagina gemeld. Anders hadden we minstens een kleine klas van zo’n vijftien leerlingen moeten weigeren. Er staan drie leerlingen op onze wachtlijst”, zegt directeur Philip Curvers.

“Maximaal kwaliteitsvol kunnen we in onze middenschool les geven aan 240 leerlingen, of tien klassen van 22 tot 25 leerlingen. Sedert half augustus zitten we aan ons maximum in het eerste leerjaar. Een maximum waar we niet boven gaan. Anders worden we het slachtoffer van ons succes, want we willen kwaliteit blijven aanbieden en elke leerling individueel blijven opvolgen. Vandaar de inschrijvingsstop – en dus de keuze voor kwaliteit, zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten. We moeten niet hypocriet doen: hoe meer leerlingen, hoe meer lesuren, hoe meer inkomsten. In het onderwijs hangt dat samen. Een optie waar wij heel bewust niet voor kiezen. Bij ons staan de leerlingen centraal, en dat willen we zo houden.”

Vanwaar het succes? De zorg, vermoed ik. En het respect en de orde. Tucht

“Vanwaar het succes? Ik vermoed: door de zorg die we voor onze leerlingen dragen. Dit is een school met een hart. Onze leerkrachten hebben een luisterend oor voor onze leerlingen. Met de ouders worden duidelijke afspraken gemaakt. Onze school staat voor een duidelijke structuur, orde en discipline. We verzamelen nog in twee rijen op de speelplaats en leerlingen worden onder begeleiding van de leerkracht naar de klas gebracht.”

“Na corona is deze inschrijvingspiek toch wel verrassend. Het Sint-Bernardusinstituut heeft de traditie om in het schooljaar naar theater- en filmvoorstellingen te gaan, om excursies te doen, en om op het einde van het schooljaar een denderend Sibe-feestje te houden. Dat alles viel vorig jaar weg. Toch vinden de leerlingen de weg naar onze school. Dat maakt van mij een gelukkige directeur, die volgende week zijn 25 leerkrachten allemaal weer aan het werk kan zetten.”

“Bovendien is er op 1 september nog een leuke verrassing voor onze leerlingen, want dan wordt de nieuwe sportzaal in gebruik genomen: de Broeder Demonzaal. De Knokse Roger Demon was een van de Broeders Xaverianen, die hier nog directeur is geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier