IN KAART: West-Vlaamse zomerscholen voorzien plaats voor 705 leerlingen

Tijdens de zomervakantie van 2021 zullen opnieuw kansen geboden worden om de leerachterstand, mede veroorzaakt door de coronacrisis, van (kwetsbare) leerlingen weg te werken.©PHILIPPE FRANCOIS BELGA
Tijdens de zomervakantie van 2021 zullen opnieuw kansen geboden worden om de leerachterstand, mede veroorzaakt door de coronacrisis, van (kwetsbare) leerlingen weg te werken.©PHILIPPE FRANCOIS BELGA
Phebe Somers

In juli en augustus zullen 705 West-Vlaamse leerlingen uit het lager of secundair onderwijs gedurende minstens 10 dagen (of 20 halve dagen) een leertraject op maat kunnen volgen. Enerzijds zijn er scholen die zelf een regierol opnemen, anderzijds zijn er heel wat steden en gemeentes die zomerscholen organiseren. In onze provincie zijn er 12 gemeentes waarin er een dergelijk aanbod wordt voorzien.

“Dankzij het enthousiasme en de inzet van de organisatoren kunnen we de kennis van duizenden kinderen bijspijkeren deze zomer. In veel gevallen gaat het om de meest kwetsbare leerlingen, die deze hulp het beste kunnen gebruiken. De zomerscholen worden nu echt ingebed in ons aanbod. Zo breien we toch nog een positief gevolg aan de coronacrisis”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

15 projecten in 12 gemeentes

Nog tot 14 juli kunnen er aanvragen voor projecten ingediend worden, dus het aantal plaatsen kan nog stijgen. Momenteel staat de teller in West-Vlaanderen op 15 zomerschooltrajecten in 12 verschillende gemeentes. In onze provincie nemen vooral de gemeentebesturen de voortrekkersrol op. In Brugge, Avelgem, Roeselare en Wielsbeke zijn het echter scholen zelf die initiatief nemen. Het valt op dat alle organisatoren vooral inzetten op grotere zomerscholen die meer leerlingen kunnen faciliteren. Lees verder onder de kaart.

Grootschalige samenwerking

Het vergt natuurlijk wel wat inzet, want er komt heel wat kijken bij de organisatie van zo’n leertraject. Verschillende partners werken samen. Het gaat onder meer om alle onderwijsverstrekkers, verschillende lerarenopleidingen, jeugdorganisaties, speelpleinwerkingen, buurtverenigingen, sportverenigingen, bibliotheken en kunstacademies. Veel organisatoren van vorige zomer hebben dit jaar opnieuw een aanvraag ingediend.

Zomerscholen zijn kansenmachines

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Zomerscholen zijn kansenmachines. Ze helpen de meest kwetsbare kinderen om hun leerachterstand weg te werken en hun talenten en zelfvertrouwen te versterken. We doen beroep op het engagement en het enthousiasme in onze samenleving om voldoende lesgevers en vrijwilligers te vinden die mee het verschil willen maken.”

Leerachterstand door lockdowns

Zomerscholen werden in juli en augustus 2020 voor het eerst op grote schaal georganiseerd om de leerachterstand van de scholieren zoveel mogelijk weg te werken, dit in combinatie met spel, cultuur en sport. Door de coronacrisis hebben velen onder hen namelijk amper fysiek op de schoolbanken gezeten, en dat heeft zo z’n gevolgen. Toen hebben 7.500 Vlaamse (vaak kwetsbare) jongeren gebruik kunnen maken van dit aanbod.

Dit jaar hebben Vlaams ministers Bart Somers (Open VLD) en Ben Weys (N-VA) 10 miljoen euro vrijgemaakt om dergelijke projecten van scholen en lokale besturen te ondersteunen. Met succes: deze zomer zullen minstens 11.000 leerlingen terecht kunnen in 98 Vlaamse steden en gemeentes.

Wie les wil geven of wil meehelpen in een zomerschool, kan terecht op de website zomerscholen.vlaanderen . De zomerscholen zijn niet alleen op zoek naar leerkrachten en co-teachers. Ook iemand die bijvoorbeeld een workshop wil geven in een eigen vakdomein of kan helpen bij het leerlingenvervoer, catering, sportactiviteiten… is welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier