In één klap vier crèches van Baby-Belle gesloten in Roeselare

Redactie KW

Maandagavond hebben de ouders van naar verluidt meer dan 200 kindjes uit het Roeselaarse vernomen dat er dinsdag al zeker geen kinderopvang wordt voorzien.

Het gaat om vier vestigingen van de groep Baby-Belle, allemaal in Roeselare: Bon Bon in de Hoogstraat, Cerise in de Vijfwegenstraat, Caramelle langs de Beversesteenweg en Baby-Belle zelf langs de Westlaan. Volgens betrokken ouders worden hiermee de ouders van in totaal 210 kindjes getroffen. Die moeten nu halsoverkop op zoek naar een oplossing, want morgen is er sowieso al geen kinderopvang voorzien. Bij de hele groep van Baby-Belle zijn 27 zelfstandige begeleiders betrokken.

“De schulden worden enkel groter”

Wie om tekst en uitleg vroeg, werd aanvankelijk consequent doorverwezen naar Kind & Gezin, al zouden alle ouders maandagavond één voor één worden opgebeld met enige duiding. “Met ingang van de nieuwe decreten van Kind & Gezin is het financieel niet meer haalbaar”, klinkt het in een brief die maandagavond op de verschillende fanpagina’s op Facebook werd gepost. “De schulden worden enkel groter. Medewerkers kunnen niet langer betaald worden, gebouwen niet langer afbetaald. Reeds meer dan een maand vragen wij om antwoorden, tot op heden kregen wij die nog altijd niet.”

Vanuit de crèches klinkt het dat deze plotse sluiting gezien moet worden als een protestactie tegen de maatregelen van Kind & Gezin, maar daar hebben de gedupeerde ouders weinig oren naar. Zij vrezen dat de sluiting wel eens definitief zou kunnen zijn.

“Elke dag zou verlieslatend zijn”

Jan Devree, die de eigenares van Baby-Belle momenteel assisteert in de zoektocht naar de beste oplossing voor de situatie, laat intussen weten dat zij al wekenlang vroeg naar duidelijkheid omtrent het mogen verhuizen van deel van de kinderopvang vanuit de Westlaan naar de Beversesteenweg. “In februari had ze vernomen dat het nieuwe decreet geen vergoedingen meer voorzag voor nachtopvang”, aldus de woordvoerder. “Daarom besloot ze een alternatief te zoeken, met extra opvang in de Beversesteenweg. Waar ze aanvankelijk vanuit Kind & Gezin te horen kreeg ‘dat er naar een oplossing zou worden gezocht’, vernam ze nu ter elfder ure van Kind & Gezin dat er geen oplossing is gevonden. En dat terwijl ze intussen wel al heel wat kosten voor verbouwingen had gedaan, die nu ook moeten worden afbetaald. Maar geef toe: wie zou er zin hebben om nog voort te doen als die weet dat die dag na dag verlies zal leiden?”

Jan Devree beseft dat dit met plotse nieuws in vele Roeselaarse huiskamers een kleine bom is gevallen. “Dat realiseren we ons zeker en het is dan ook met pijn in het hart dat ze die beslissing nam. Je kunt je niet voorstellen hoeveel stappen ze de voorbije weken al heeft ondernomen om hier een oplossing voor te vinden…”

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.