“Ik voel me als een nieuwe leerling in een nieuwe school”

Redactie KW

Vanaf vrijdag 1 september wordt De Sam, de school voor buitengewoon lager onderwijs, geleid door Saar Deleu (32). Voor haar betekent dit een ommekeer van job. Van psychologe over lesgeefster opvoedkunde in een school in Deinze schopte ze het tot directeur van een school in haar eigen gemeente.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Tot eind vorig schooljaar was Alain Himpe directeur van De Sam. Hij verliet het onderwijs voor een functie bij Kinepolis in Kortrijk. Saar Deleu behoorde tot de werfreserve na een examen van twee jaar geleden. “Ik werd opgebeld voor die functie in De Sam en vroeg even bedenktijd. Ik was toen in zwangerschapsverlof na de geboorte van ons derde kindje. Ik contacteerde de directie van De Kim, de andere Deerlijkse BLO-school waarmee intens wordt samengewerkt, en sprak met enkele personeelsleden. Na wat ‘herschikken’ in ons gezin besloot ik die kans niet te laten liggen.”

Trompewijk

Saar woont in de Trompestraat te Sint-Lodewijk en is afkomstig van Poperinge. De typische tongval van die stad en streek kan zij niet volledig verbergen. “Pieter Jan en ik studeerden in Gent. Ik werd psychologe en hij ICT-er. Voor ons werk zochten wij een woning in de streek van Kortrijk en belandden samen met onze twee kleuters – en ondertussen een baby erbij – in Sint-Lodewijk-Deerlijk. De kermis op de Trompewijk aldaar is goed bekend en men weet van aanpakken.” Voor de nieuwe directeur was de vakantie kort. “Een schooljaar voorbereiden, met bijna alles nieuw, vergt veel tijd en contacten. Ik kende de school wel een beetje omdat ik als stagebegeleidster in mijn school in Deinze leerlingen mocht opvolgen in De Kim. Ik was toen opgetogen over de toffe sfeer in het korps en de bereidheid leerlingen en ook mezelf met raad en daad bij te staan. Dit heeft meegespeeld in de keuze om de functie in De Sam op te nemen.”

“Na wat herschikken in ons gezin besloot ik deze kans niet te laten liggen”

Directeur Saar Deleu heeft alvast prioriteiten in haar nieuwe job. “Ik wil de ouders en de leerlingen zo snel mogelijk leren kennen. Dit vormt de basis. Contacten vind ik heel belangrijk en ik wil er snel werk van maken.” Nieuw is haar doelstelling om met de twee vestigingen voor buitengewoon onderwijs (De Kim en De Sam) als één geheel naar buiten te treden. “Samen met directeur Bjorn van De Kim heb ik daar al besprekingen over gehad. Ik denk aan het maximaal samenbrengen van het personeel en wij zullen twee halve dagen per week in elkaars school vertoeven.”

Saar wijst ook op het groot belang van de website en Facebook. “Die media hebben een grote draagkracht en als scholen willen wij die maximaal onderhouden en integreren.”

De concentratie van de scholen in het centrum en de samenwerking met de lagere scholen (De Berk en De Beuk) schenkt vertrouwen. “Ik ervaar dat wij met de lagere scholen mooie afspraken maken voor onder meer het gebruik van de accommodatie en speelplaatsen. Fijn is dat.”

Zorgzaam

En hoe leeft ze naar de eerste schooldag toe? “Ik voel mij een beetje zoals een nieuwe leerling. Bijna alles is nieuw en ik wil ijveren voor een zorgzame school. Op woensdag 30 augustus was er openklasdag en dat was voor mij een gelegenheid om veel mensen te ontmoeten. Op 1 september maak ik zeker tijd om kennis te maken met de klasgroepen.”

“Het klopt ook wat er de jongste tijd geschreven wordt over de drukke job van een schooldirecteur. Veel flexibiliteit zal er zeker bij horen. Ik zeg altijd dat je zelf voor een job kiest. Je weet dit vooraf en je moet er je zo goed mogelijk naar schikken. Dit zal ook voor mij zo zijn.”