Howest start nieuwe studierichting op: muziekcreatie voor videogames

Courtney King, Alex Otterlei, Kurt De Bleecker, Alexander Deweppe en Ken Redant. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Hogeschool West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, start vanaf volgend jaar met een nieuwe studierichting. In de major sound design, verbonden aan de opleiding DAE (Digital Arts and Entertainment), zullen studenten alles leren over geluid in games.

Dit jaar biedt de opleiding al een voorproefje aan, een keuzetraject audio design. Howest is pas de tweede school in Europa die zo’n traject aanbiedt. Gamen is helemaal in. Het is al langere tijd niet meer iets dat enkel kinderen doen. Ruim de helft van de Vlamingen van 15 jaar of ouder speelde de afgelopen maand een game. In 2017 werden in België 4,2 miljoen actieve gamers geteld en de omzet van games is wereldwijd groter dan die van de film- én muzieksector samen. De term gamen kan slaan op computerspelletjes, maar even goed op zogenaamde spelconsoles zoals PlayStation en Xbox.

Opnamestudio

Bij de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk hoef je niemand meer te vertellen dat gamen big business is. Hun bacheloropleiding DAE (Digital Arts and Entertainment) won al twee keer de award voor beste game opleiding ter wereld. Omdat de vraag naar specialisatie steeds groter wordt, richten ze sinds dit jaar een nieuw keuzetraject in: audio design. Vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat er een volwaardige opleiding komt, helemaal gericht op geluid in games. Wij mochten een van de eerste praktijklessen van dichtbij volgen.

In deze opleiding komen al mijn passies samen – Alex Otterlei

Swoosj! Het is muisstil in de opnamestudio van Muziekcentrum Track wanneer docent Alex Otterlei (51) uit Sint-Niklaas toont hoe je het geluid van een zwaard dat uit de schede getrokken wordt, kan nadoen. Het geheim blijkt een triangel en een wel erg groot keukenmes te zijn. De negen studenten van het keuzetraject audio design luisteren aandachtig. “Als je een gewoon zwaard uit de schede trekt, klinkt dat lang niet zo spectaculair”, legt hun docent uit. “Dat weet ik omdat ik er een gekocht heb om het uit te proberen. (lacht) “Het is de eerste keer dat de studenten effectief in een studio aan de slag gaan. Ze leren vandaag de verschillende soorten microfoons beter kennen”, legt de collega van Alex en coördinator van het project, dr. Alexander Deweppe (37) uit. “Het grootste deel van hun werk gebeurt nu eenmaal achter een computer.”

Kennis doorgeven

Howest is nog maar de tweede school in Europa die uitpakt met een dergelijke opleiding. “Nochtans is de vraag enorm”, aldus Alex. Hij genoot een opleiding in filmmuziek, maar werd al snel weg gekaapt door de gaming-industrie. Hij was vijftien jaar lang aan de slag in de sector, onder andere bij Larian Studios, een van de grootste ontwikkelaars van games in ons land. “Een game staat of valt met de muziek en de geluidseffecten. Die creëren de sfeer waar gamers zich zo graag in onderdompelen. De meeste mensen die nu in de sector werken, hebben het vak al doende geleerd. Maar de competitie wordt steeds groter, aan een job geraken zonder het juiste diploma zal moeilijker worden. Ik speelde dan ook al jaren met het idee om les te gaan geven over mijn vak. Ik wilde mijn kennis kunnen doorgeven.”

Docent Alex Otterlei (51) uit Sint-Niklaas toont hoe je het geluid van een zwaard dat uit de schede getrokken wordt, kan nadoen. Het geheim blijkt een triangel en een wel erg groot keukenmes te zijn.
Docent Alex Otterlei (51) uit Sint-Niklaas toont hoe je het geluid van een zwaard dat uit de schede getrokken wordt, kan nadoen. Het geheim blijkt een triangel en een wel erg groot keukenmes te zijn.© AN

Toen die kans zich aanbood, bedacht Alex zich dan ook geen moment. Net als Alexander, die muzikant is en tot vorig jaar aan de slag was als coördinator bij jongerenradio Quindo, is ook Alex bezig met muziek. “Ik componeer graag stukken voor orkesten. In deze opleiding komen al mijn passies samen”, vertelt hij. Een simpele opdracht hebben beide docenten nochtans niet. “Er bestaan namelijk geen cursussen over geluid in games. Die moeten we zelf schrijven”, legt Alexander uit. “Als onze eerste studenten binnen vier jaar afstuderen is het de bedoeling dat ze weten hoe je muziek, dialogen en geluidseffecten voor games creëert, maar ook hoe je die technisch in een game krijgt.” “Maar eigenlijk kunnen ze dan overal aan de slag”, vult zijn collega aan. “Theater, film, reclame, geluid is overal essentieel.”

40 tot 60 nieuwe inschrijvingen verwacht

De interesse is in elk geval groot. Zonder veel rumoer te geven aan de nieuwe opleiding, schreven zich dit jaar twaalf studenten in. Daar hebben ze allemaal verschillende redenen voor. Courtney King (22) uit het Verenigd Koninkrijk heeft een enorme passie voor muziek. Ze volgt daar thuis een opleiding voor. “Maar hier leer ik alles in de praktijk omzetten, dat vind ik echt boeiend”, aldus de Erasmusstudente. Kurt De Bleecker (20) uit Harelbeke zit in zijn tweede jaar DAE en hoopt later iets met audio te doen, al moet dat niet per se in games zijn. Een gevoel dat zijn vriend Ken Redant (21) uit Baardegem met hem deelt.

“We willen de opleiding dit jaar vooral op punt zetten”, aldus Alex en Alexander. “We hebben nog tijd om te groeien.” Volgend jaar verwacht Howest 40 tot 60 nieuwe inschrijvingen voor de opleiding sound design.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier