Howest en Rhizo Kortrijk voeren mondmaskerplicht opnieuw in

© Pexels
Phebe Somers

De 9.000 studenten en 600 personeelsleden van hogeschool Howest, verspreid over campussen in Kortrijk, Brugge en Oudenaarde, moeten vanaf dinsdag 26 oktober een mondmasker dragen in alle gebouwen waar de afstand van anderhalve meter niet kan gerespecteerd worden. Ook in de Kortrijke Rhizo-scholen geldt er volgens vrt.be opnieuw een mondmaskerplicht. De directies wachtten dus niet op de beslissing van het kernkabinet van maandagavond, maar nam het heft in eigen handen naar aanleiding van de exponentieel stijgende coronacijfers.

Voorlopig werd er nog geen einddatum van de hernieuwde mondmaskerplicht in Howest bepaald. “We volgen de beslissingen van het kernkabinet op de voet op. Komen er daar verstrengingen uit, dan passen wij die uiteraard ook toe. Is dat niet het geval, dan zullen we rustig bekijken hoelang wij deze maatregel in Howest zullen aanhouden”, aldus Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest.

Eenduidigheid

Officieel luidt de regel dat iedereen een mondmasker moet dragen binnen de gebouwen van Howest waar geen anderhalve meter afstand kan gehouden worden. Dat is niet altijd eenvoudig te bepalen, maar volgens communicatiediensthoofd Elke Christiaen zal dit zichzelf wel uitwijzen in de praktijk: “Sowieso zal dit het geval zijn voor de meeste aula’s, gangen, kantines… Bij onduidelijkheid zullen de lectoren een belangrijke rol spelen. Maar ik vermoed dat het er eigenlijk op zal uitdraaien dat er overal een mondmasker zal gedragen worden.” Ze benadrukt dat de directie vooral ging voor eenduidigheid, en daarom de regel meteen in elke campus toepast, ook al hebben die niet dezelfde infrastructuur.

Stijgende besmettingen

Directeur Lode De Geyter drukt zijn spijt uit in het persbericht, maar hoopt dat de maatregel z’n nut zal bewijzen: “Bij het begin van het academiejaar hadden we de hoop uitgesproken dat dit jaar een normaal jaar zou kunnen worden. Nauwelijks een maand later is het aantal besmettingen snel aan het stijgen dat we hebben beslist om het mondmasker opnieuw verplicht te maken in al onze gebouwen. Door deze maatregel hopen we enerzijds het tij mee te helpen keren en anderzijds volop te kunnen blijven inzetten op contactonderwijs en activiteiten op onze campussen.”

Student Sportjournalistiek Eli Inghelbrecht (22) uit Oostende denkt er het zijne van: “Ik ben dubbel gevaccineerd, dus eigenlijk is het jammer toch we ons toch nog extra moeten beschermen. Maar aangezien de cijfers blijven stijgen, vind ik het op zich wel een goeie maatregel. Momenteel heerst er wel nog wat verwarring onder de studenten, omdat er geen algemene plicht is, maar enkel waar je niet voldoende afstand kan houden. Ik hoop ook heel hard dat iedereen nu die extra inspanning zal leveren, zodat we eind december met Kerstmis of Nieuwjaar niet weer via Skype of Zoom hoeven te klinken op het nieuwe jaar.” Hij sluit af met een positieve noot: “Wat ik wél leuk vind, is dat ik opnieuw mag rondlopen met mijn mondmasker van mijn favoriete voetbalploeg, KV Oostende!”

Quarantaine

In de Kortrijke vestigingen van de Rhizo-scholengroep werd de beslissing naar verluidt niet enkel genomen om de veiligheid van de leerlingen en leerkrachten te garanderen, maar ook om de normale werking van de school te kunnen waarborgen. “We merkten dat er een drastische toename was van leerlingen en leerkrachten die opnieuw in quarantaine zaten, van slechts twintig naar meer dan honderd eind vorige week. De normale werking van onze scholen kwam daardoor in het gedrang”, aldus Nancy Dedeurwaerder. Momenteel gaat het enkel over de Kortrijkse Rhizo-scholen, de regel geldt dus voor zo’n 4.000 studenten en 900 leerkrachten, en dit tot aan de herfstvakantie tenzij het kernkabinet daar anders over beslist.

Eén van die leerkrachten is Virginie Buyck (26) uit Harelbeke, zij geeft lessen fysica en wiskunde in het tweede en vierde middelbaar in het RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen. De nieuwe verstrenging voelt voor haar zeer dubbel aan: “Eerst vond ik het raar dat we géén mondmasker meer moesten dragen in de klas, maar enkel nog in de gang. Dat viel goed mee en je geraakt daar aan gewend na een tijdje. Maar nu moet het dus opnieuw overal, en dat is best lastig. Verschillende lesuren na elkaar praten met een mondmasker op, dat weegt op je stem omdat je luider moet praten dan gewoonlijk. De motivatie om opnieuw hun mondmasker de hele dag correct te dragen is bij de meeste leerlingen ook ver te zoeken. Ofwel dragen ze het niet goed, met de neus eruit, ofwel helemaal niet. Ik merk dat ze het er lastig mee hebben.”


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.