Honderd laatstejaarsstudenten Koninklijke Militaire School trekken door de Westhoek

© KVC
Redactie KW

Zo’n honderd laatstejaarsstudenten van de Koninklijke Militaire school trokken het voorbije weekend door de Westhoek. De mars maakt deel uit van hun militaire eindexamen. Onderweg kregen ze vragen over de leerstof, maar passeerden ze ook tal van plaatsen die verwijzen naar de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Veel mensen zullen de kleine groepjes jonge militairen ongetwijfeld opgemerkt hebben langs de weg. Het hele weekend waren ze op pad. “Ze moesten in drie dagen een traject afleggen van om en bij de 70 kilometer”, zegt luitenant-kolonel Mario Engels. “Ze wandelden van punt naar punt. In totaal deden ze 8 locaties aan. Daar kregen de studenten vragen over onder meer tactiek, bewapening, veiligheid en kaartlezen. Die leerstof kregen ze de eerste twee weken van juli.”

Langs het traject passeerden de laatstejaarsstudenten ook verschillende plaatsen die verwijzen naar de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. “Een professor van de Koninklijke Militaire School koos die uit”, gaat luitenant-kolonel Mario Engels verder.

Last Post

“De Duitse militaire begraafplaats in Langemark, het Sint-Juliaan Memorial, Tyne Cot Cemetery en de Franse militaire begraafplaats St. Charles de Potyze zijn er enkele van. Dinsdag is er nog een battlefieldtour met een bus, staat een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele op het programma en ’s avonds wonen alle studenten de Last Post aan de Menenpoort in Ieper bij waar ook een krans wordt neergelegd.”

De coördinatie van de mars gebeurde vanuit kazerne Lemahieu in Ieper. Verschillende Westhoekgemeenten stelden hun voetbalterreinen ter beschikking waar de deelnemers hun tenten opsloegen om te overnachten. Het is de eerste keer dat de Koninklijke Militaire School naar West-Vlaanderen trekt voor de mars. “De samenwerking met de verschillende gemeenten verliep heel vlot”, besluit luitenant-kolonel Engels. “We voelden ons alvast heel welkom.” (KVCL)

De laatstejaarsstudenten trokken drie dagen lang door de Westhoek en kregen onderweg examenvragen. Ze passeerden onder meer ook in Reninge.

(KVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier