Hogescholen luiden alarmbel voor dalende werkingsmiddelen van de overheid

Redactie KW

Ook de hogescholen Howest en Vives luiden de alarmbel en scharen zich achter de campagne ‘Want wij zijn het waard’.

Vives trekt naar Brussel waar deze middag een massa-les wordt gegeven, Howest opende vrijdagochtend met een ludieke actie in Kortrijk.

De afgelopen zeven jaar is het aantal hogeschoolstudenten gestegen met 33 procent, de middelen daalden echter met een kwart, ondanks de verhoging van het inschrijvingsgeld. “Hadden we een paar jaar geleden nog 7.000 euro per student, houden we nu maar 5.000 euro over. Voor Howest is dat zelfs maar 4.300 euro. Dat is ontoereikend”, aldus directeur Lode De Geyter, die het studentenbestand de jongste jaren met de helft zag toenemen tot 6.000 studenten.

Howest opende met een ludieke actie. De studenten droegen zwembandjes en duikbrillen omdat het water hen figuurlijk aan de lippen staat. “Ook in de lessen krijgen de studenten toelichting. De gevolgen kunnen zwaar zijn. We moeten de Europese kwaliteitsstandaard volgen en onze accreditatie binnenhalen, maar dat kan nu in het gedrang komen. We willen een signaal geven aan minister Crevits dat ze de juiste prioriteiten moet leggen”, aldus De Geyter. Een maximumgrens vastleggen op het aantal studenten behoort ook tot de mogelijkheden.

Howest opteert ervoor om met hun actie lokaal zichtbaar te zijn. Vives trekt wel naar Brussel, al zullen de studenten de massa-les ook kunnen volgen via livestream in de eigen campussen. “We trekken met meer dan 2.000 studenten en personeelsleden van alle hogescholen voor een massa-les naar het Martelarenplein in Brussel. De les start om half twee en wordt gegeven door onder meer Vives-studente Jitske Durinck en Joris Hindryckx, algemeen directeur van Vives”, aldus woordvoerder Frank Devos. “Het is vijf voor twaalf, met andere woorden meer dan tijd voor actie. De symptomen zijn op iedere hogeschool in Vlaanderen zichtbaar: zieke docenten worden niet vervangen, stagebegeleiders zijn niet altijd beschikbaar, de aula’s en labo’s zitten overvol”, aldus directeur Joris Hindryckx.

(BELGA-Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier