Hogescholen kiezen voor ‘contactluw onderwijs’ vanaf 18 mei

© Getty
Redactie KW

De dertien Vlaamse hogescholen voorzien vanaf 18 mei de mogelijkheid tot ‘contactluw onderwijs’, maar dat enkel voor de ‘hoogstnoodzakelijke opleidingsactiviteiten’. Pakweg practica zullen dan kunnen plaatsvinden, tenzij de algemene maatregelen van de overheid dat nog steeds niet toelaten. Tot en met 17 mei wordt de huidige vorm, afstandsonderwijs, voortgezet.

Bij die lessen zullen de strikte voorwaarden zoals social distancing gelden. Belangrijk, de hogescholen voegen eraan toe dat het contactluw onderwijs onder voorbehoud is van ‘andersluidende instructies vanwege de overheid’. Stel bijvoorbeeld dat de overheid de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus tot voorbij die datum verlengen, dan zullen er dus geen contactlessen zijn.

Eerder beslisten de Vlaamse universiteiten om de rest van het academiejaar enkel nog digitaal les te geven, met afstandsonderwijs. Maar de hogescholen wijzen erop dat ze bijvoorbeeld vaak praktijklessen hebben.

“Omdat echter voor een aantal werkvormen zoals practica, werkplekleren en stages, maar ook voor een aantal opleidingen zoals kunstopleidingen, zorgopleidingen, lerarenopleidingen… er digitaal geen volledige oplossing kan geboden worden, organiseren de Vlaamse hogescholen zich om vanaf 18 mei over te stappen naar contactluw onderwijs, maar enkel voor hoogstnoodzakelijke opleidingsactiviteiten”, klinkt het in het persbericht.

Waterkans benutten

De huidige maatregelen om bijvoorbeeld zoveel mogelijk thuis te werken of het afstandsonderwijs in hogescholen en universiteiten gelden tot 5 april. Maar er gaan al vaak stemmen op voor een verlenging. Wat de situatie op 18 mei zal zijn, is nog niet duidelijk. “Natuurlijk moeten we de regels respecteren die er op dat moment zijn”, zegt VHLORA-voorzitter Joris Hindryckx. “Maar we willen er ons niet op vastpinnen dat er geen contactlessen meer zullen zijn tot het eind van het academiejaar. Contactonderwijs is voor ons belangrijk”, wijst hij op het verschil met de universiteiten. Als er een waterkans is om bepaalde practica nog te laten doorgaan, willen de hogescholen die volledig benutten, zegt hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.