Hilde Bouckaert (57) is nieuwe regiocoördinator vrij onderwijs: “Verbindingsfiguur zijn voor alle doelgroepen”

© MVD
Redactie KW

Op 1 september werd Hilde Bouckaert (57) de nieuwe regiocoördinator voor het vrij onderwijs van de provincie. Zij heeft een lange loopbaan in het onderwijs die in crescendo verliep.

Hilde, met roots in Deerlijk, was sterk betrokken bij de scouts: “In 1986 werd ik godsdienstleraar in het Spes Nostra te Heule. Ik had het geluk terecht te komen in een school met een lerarenteam dat onderling heel betrokken was, de leerlingen met grote gedrevenheid tot leren bracht maar hen vooral graag zag en waar het directieteam vertrouwen gaf en ruimte liet voor creativiteit.”

In 2002 maakte Hilde de overstap naar de Begeleidingsdienst, eerst halftijds en in 2014 voltijds. ”Een schoolbegeleider ondersteunt, zowel op vraag als vanuit een inhoudelijk aanbod, voornamelijk directies en netwerken in scholen en scholengemeenschappen op het vlak van organisatieontwikkeling, evaluatiebeleid, aanvangsbegeleiding van startende leraren, professionalisering.”

Dienstverlening

Hilde: “Op 1 juli werd ik vanuit Katholiek Onderwijs Vlaanderen aangesteld als regiocoördinator voor West-Vlaanderen. Deze onderwijskoepel begeleidt meer dan 2400 onderwijsinstellingen bij de realisatie van het project van de katholieke dialoogschool en de verdere uitbouw van een kwaliteitsvol onderwijsaanbod.”

De taak voor Hilde is omvangrijk. “Pedagogische begeleiding staat voor dienstverlening: concrete ondersteuning bieden aan besturen en hun onderwijsinstellingen bij visieontwikkeling, specifieke dossiers, de pedagogisch-didactische dimensies van het onderwijsgebeuren… steeds vanuit voorafgaand overleg, zo nabij mogelijk en tot op de klasvloer. Verder wordt geïnvesteerd in de uitbouw van duurzame netwerken met externe partners zoals het CLB, de universiteiten en hogescholen – in het bijzonder KU Leuven Kulak en Hogeschool Vives -, de bedrijfswereld en netoverstijgende overlegorganen”, legt Hilde uit.

Verbinding

“Van mij wordt ook verwacht dat ik een verbindingsfiguur ben voor alle doelgroepen. Ik vermoed dat verbinding in zekere zin tot mijn DNA behoort. In mijn opvoeding en de jeugdbeweging heb ik geleerd dat iedereen ertoe doet. Die wijsheid indachtig heb ik me ook in professionele context steeds laagdrempelig opgesteld, altijd ontmoeting gezocht of proberen mogelijk te maken, mensen aangesproken op hun eigenheid en sterkte. Ik probeer ook conflicten te overbruggen, in te zetten op groepscohesie, teamvorming en teamgericht werken”, besluit Hilde.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier