Herstvakantie vol Hagelslag in Roeselare

De herfstvakantie kan een echte cultuurvakantie worden voor de Roeselaarse gezinnen met grote en kleine kinderen. De Spil biedt met Hagelslag ruim 25 voorstellingen aan.

Met Hagelslag wordt de herfstvakantie voor families vooral een cultuurvakantie. © Stefaan Beel

Het Familiefestival Hagelslag in De Spil is ondertussen een vaste waarde geworden. De culturele overdosis voor de herfstvakantie start op zondag 27 oktober met een familiedag. Op die dag valt er in en rond De Spil van alles te beleven. Groot en klein kan zich die dag laten verrassen op de paardenmolen, kan zijn of haar eigen sprookjesschoon knutselen of leren buikdansen. Heel wat van deze activiteiten kunnen ouders samen met hun kind beleven. Die eerste zondag kan je ook gewoon zonder ticket De Spil binnenstappen. Voor grotere voorstellingen moeten wel kaartjes worden besteld. Voor Cara Van bijvoorbeeld van ‘t Nest met Tom Ternest. Het stuk gaat over een verrassende variant op de escaperoom. Deze voorstelling speelt iedere dag van de festivalvierdaagse.

Op maandag start een tweedaagse techniek-creatief kamp voor plus achtjarigen. Zij knutselen met schaar en lijm maar ook met de 3D-printer. Je kan op maandag ook naar de film, ‘s morgen zelfs met een ontbijtje erbij.

Ook dinsdag krijg je stuutjes en cinema met Dumbo, het bekende verhaal van de olifant met de grote oren. Wil je zelf eens een film maken dan kan dat op woensdag. Het wit lokaal van De Spil wordt omgetoverd in een filmstudio. Met professioneel materiaal kan je een hele dag aan de slag. ‘s Namiddags staat, als afsluiter van dit vierdaagse festival, de theaterversie van Assepoester geprogrammeerd. Helle Vanderheyden, bekend van haar rol van prinses Iris in de Studio 100-serie Prinsessia, speelt de hoofdrol.

Tussendoor kan je elke dag genieten van heel wat extra’s. Zo kan je in het sprookjeskabinet van de Roeselaarse verhalenvertelster Tilde Vandenbroucke terecht voor wel duizend bekende en vooral minder bekende sprookjes. Wil je zelf eens een prinses of prins worden dan wordt dat voor je opgelost in het 1001 Nacht-Beauty-salon. De hal van De Spil wordt vol getimmerd met huishutten en kastkastelen gemaakt van recuperatiemateriaal. ARhus komt in Hagelslag het plezier van lezen aanzwengelen met een sprookjesboekenbos en in de voortuin van het cultuurcentrum creëerden de leerlingen van het Sint-Lutgartinstituut een magische paddenstoelentuin.

Benieuwd naar Hagelslag en de tientallen activiteiten die we hier nog niet opsomden dan moet je zeker de programmafolder ophalen aan de balie van De Spil of in ARhus. Je kan ze ook downloaden van de website van De Spil.

Hagelslag, van zondag 27 tot en met woensdag 30 oktober.

(Bart Crabbe)

Meer info op www.despil.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.