Help jij de Sint een handje? Zaterdag zamelen we speelgoed in voor armere kindjes

Help jij zaterdag de Sint een handje? (foto Belga) © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Voor het negende jaar op rij organiseert de Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) een grote inzamelactie van speelgoed, zodat ook kindjes uit minderbedeelde gezinnen op 6 december een bezoekje krijgen van Sinterklaas. Door het coronavirus moesten echter veel inzamelacties geannuleerd worden. “Maar net nu budgetwinkels als Action of Wibra niet open zijn, is onze actie extra belangrijk”, zegt verantwoordelijke Hannes Delaere.

Nog enkele nachtjes slapen en dan zal bij heel veel kindjes in West-Vlaanderen Sinterklaas en zijn pieten op bezoek komen. Helaas is dat niet bij iedereen een zekerheid. Niet omdat de kindjes niet braaf zijn, wel omdat het financieel niet mogelijk is bij sommige gezinnen. Om dat op te lossen, organiseert KWB voor het negende jaar op rij de actie: Ieder Kind een Sint. Daarbij zamelt het in de hele provincie speelgoed in, die het vervolgens via welzijnsschakels onder de minderbedeelde gezinnen verdeelt.

“De actie Ieder Kind een Sint werd negen jaar geleden nationaal georganiseerd door KWB”, zegt verantwoordelijke Hannes Delaere, educatief begeleider bij KWB. “In tegenstelling tot andere provincies bleek er in West-Vlaanderen voor dit initiatief blijvende enthousiasme te zijn. Zowel bij de lokale afdelingen als bij de welzijnsschakels waarmee we samenwerken. Daarom besloten we met KWB om onze lokale afdelingen in onze provincie te blijven ondersteunen voor deze actie.”

(lees verder onder de foto)

Verantwoordelijke Hannes Delaere:
Verantwoordelijke Hannes Delaere: “Voor wie het minder breed heeft, is een groot deel van het online aanbod gewoonweg te duur.” (foto Joke Couvreur)

Ook hier dwarsboomde het coronavirus de vaste plannen. “Het was een heel lastig jaar. Lokale afdelingen draaiden op een lager pitje, veel inzamelacties moesten geannuleerd worden, er kwamen extra maatregelen van de gouverneur, sommige initiatieven zetten dit jaar enkel in op voedselbedeling en slaan de speelgoedactie een jaartje over… Het was telkens op zoek gaan naar oplossingen. Nochtans is onze actie dit jaar extra belangrijk. Budgetwinkels zoals Wibra en Action zijn gesloten. Voor wie het minder breed heeft, is een groot deel van het online aanbod gewoonweg te duur.”

Voor 300 à 400 West- Vlaamse kindjes moet nog speelgoed gezocht worden

Bij een rondvraag bij de welzijnsschakels moet er nog voor 300 à 400 kindjes speelgoed gezocht worden. “En dat is vaak regiogebonden. Een vzw die actief is in Roeselare, Menen en Kortrijk moet voor 140 kinderen speelgoed verzamelen. In Brugge gaat het om een twaalftal gezinnen, in Kuurne om een vijftal.”

Duurzaam speelgoed

Komende zaterdag wordt op acht plaatsen in de provincie speelgoed ingezameld (zie lijst hieronder, red.). “We zijn op zoek naar duurzaam speelgoed, dat liefst geen batterijen verslindt. Maar we zijn uiteraard geen containerpark. Denk na: met welk speelgoed kunnen we een kindje nog gelukkig maken? Overleg eventueel met je eigen zoontje of dochtertje met welk speelgoed hij of zij niet meer speelt, maar waarmee ze een ander kindje nog gelukkig kan maken. De actie dient ook als bewustmakingscampagne. We willen hiermee het thema armoede binnenbrengen in de huiskamers. Het kan voor de eigen kinderen een eerste stap zijn om kennis te maken met arm-rijk, veel-weinig. En voor de ouders is het een eerste kennismaking met een lokale welzijnsschakel of armoede-initiatief”, aldus Hannes Delaere.

“Het ene initiatief krijgt al meer speelgoed binnen dan het andere, de nood in de ene regio is al wat groter dan de andere. De verschillende organisaties wisselen dus het speelgoed met elkaar uit. We willen zoveel mogelijk welzijnsorganisaties helpen zodat ieder kind een bezoekje kan krijgen van de Sint. Dat is onze bedoeling.”

>> Meer info op www.kwbeensgezind.be/sint_bak/

Hier kan je zaterdag speelgoed doneren

Wie Ieder Kind een Sint wil steunen, kan nu zaterdag op verschillende plekken speelgoed doneren.

* Aalbeke: op afspraak, Ontmoetingscentrum Aalbeke, Aalbekeplaats, Aalbeke. Info: 056 40 18 92.

* Brugge: tussen 10 en 12 uur bij Marcel Lecomte, Steentje 25, Sint-Andries. Info: marcel.lecomte1@telenet.be.

* Izegem: tussen 10 en 16 uur in de bibliotheek, Grote Markt 20, Izegem. Info: 051 30 18 68.

* Kortrijk: op afspraak, Morinnestraat 72, Kortrijk. Info: 0494 20 61 16.

* Lendelede: tussen 9.30 en 12 uur in de bibliotheek, A. Dassonvillelaan 5, Lendelede. Info: 051 30 06 15.

* Lichtervelde: tussen 9 en 12 uur in zaal Ten Boomgaerde, Boomgaardstraat 4, Lichtervelde. Info: gaelle.beeusaert@beweging.net of 0497 79 61 44.

* Oostende: tussen 10 en 12 uur in zaal Ter Duinen, Zwitserlandstraat 3, Oostende. Info: jozefphlypo962@gmail.com of 0473 22 39 52.

* Staden: tussen 9 en 12 uur in de bibliotheek, Ooststraat 2, Staden. Info: 051 70 82 24.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.