https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Heidi Vanslambrouck nieuwe directeur van De Pinker: “Werken aan mooie toekomst”

Heidi Vanslambrouck gaat voluit voor haar nieuwe uitdaging. (foto MDP) © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Na 17 jaar nam Peter Van Damme (57) uit de Waaienburgseweg in Roesbrugge afscheid van ‘zijn’ school De Pinker, de vroegere Scholen van De Lovie. Hij wordt opgevolgd door een van de leerkrachten: Heidi Vanslambrouck (46) uit de Kazemarktstraat in Poperinge.

De Pinker is een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Poperinge. Ze maakt samen met onder andere De Ast, het VTI, De Keiwijzer en andere scholen deel uit van het Sint-Bertinuscollectief. De Pinker kent drie vestigingsplaatsen: 3weg in het voormalige Mariaziekenhuis aan de Oostlaan, Kwadrant aan de Pezelstraat, en Spalier in het kasteelpark De Lovie aan de Krombeekseweg. Het is ook daar dat de geschiedenis van de school in 1960 ooit begon, onder namen als Sint-Jozefsschoo’ (toen nog onder de Broeders Van Dale) en School van De Lovie. Maar sinds een vijftal jaar is er een nieuwe naam en een nieuw logo: De Pinker. En sinds 1 september een nieuwe directeur. Heidi Vanslambrouck volgt er orthopedagoog Peter Van Damme op die er 17 jaar aan het roer stond.

Drie types

De school is erkend voor het type 9 (jongeren met autisme), type 3 (jongeren met emotionele stoornissen) en sinds het prille begin voor type 2 (jongeren met een matig tot diep verstandelijke handicap). “Die laatste doelgroep is mij zeker niet vreemd. Na een carrière als leidster in de toenmalige VKSJ kwam ik ook in de leiding van Akabe De Iris in Poperinge terecht. Een scoutsgroep voor kinderen en jongeren met of zonder handicap. Nog later hield ik samen met anderen de G-gymclub van Vlamertinge boven de doopvont. Na mijn opleiding als bachelor lager onderwijs kwam ik kort in Spalier en later in Kwadrant terecht. Dat is de vestiging van De Pinker waar leerlingen voorbereid worden op zelfstandig wonen en het werk in een maatwerkbedrijf. Als leerkracht algemene en sociale vorming leerde ik er snel het klappen van de zweep, en later ook mijn man Wouter Vandenabeele kennen, die er leerkracht bewegingsopvoeding is. Samen hebben we een dochter, Lise”, vertelt de nieuwe directrice.

We werken hard aan de harmonieuze ontwikkeling van onze leerlingen

Gedreven team

Met de jaren nam Heidi nieuwe opdrachten aan als titularis, en nog als medeoprichter van het project Toppop. Een samenwerkingsverband met Bu.S.O. De Ast in Poperinge waar leerlingen uit het Sint-Bertinuscollectief tijdelijk een pauze kunnen nemen als het moeilijk loopt in hun reguliere school. Later startte Heidi Vanslambrouck mee de type 3-werking op in De Pinker waar leerlingen met emotionele problemen worden begeleid. De jongste jaren was Heidi er nog aan de slag als coördinator voor het leerlingenvervoer en als beleidsondersteuner.

En nu nam ze dus plaats in de directeursstoel, die zich net als de schooladministratie in Spalier bevindt op het Kasteeldomein van De Lovie. Ze komt aan het roer te staan van een gedreven en multidisciplinair team van 66 medewerkers. “Net als mijn gedreven voorganger wil ik de baseline van de school ‘Samen op weg naar een mooie toekomst’ elke dag verder waarmaken. Hard werken aan de harmonieuze ontwikkeling van leerlingen bij wie dit om verstandelijke of emotionele redenen niet voor de hand ligt: dat is de dagelijkse opdracht”, zegt Heidi Vanslambrouck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.