Guldensporencollege zwaait leerkrachten Mirjam en Marc uit

Marc Roobrouck en Mirjam Coucke. © EDB
Redactie KW

Leerkrachten Mirjam Coucke (62) uit Harelbeke en Marc Roobrouck (61) uit Kortrijk nemen afscheid van hun actieve loopbaan bij het Guldensporencollege.

Mirjam Coucke gaf wiskunde, fysica, biologie, scheikunde en natuurwetenschappen. Marc gaf ook wetenschappen, fysica en ook aardrijkskunde. Ze helpen tijdens de grote vakantie wel nog met de verhuizing van De Kuil naar het gerestaureerde hoofdgebouw op campus Plein.

Vernieuwingen

Mirjam startte haar loopbaan met verschillende interims. Als 19-jarige stond ik tijdens een van mijn interims in VTI Kortrijk als enige meisje dat er les gaf. Ik gaf toen ook les aan jongeren die mijn leeftijd hadden. Ze gaf zelfs ook een jaar les in het zesde leerjaar en ging een jaar de boekhouding doen in de wereldwinkel. Daarna gaf ze langere tijd les in het Heilig Hartinstituut. In 1986 kreeg ze zes uur in het toenmalig Fort en 17 uur in VTI Kortrijk-Harelbeke. Mirjam gaf tot op heden nog altijd les in Guldensporencollege Plein en in het VTI. Marc Roobrouck startte als studiemeester-opvoeder in het VTI van Veurne.

“Ik heb dat negen jaar gedaan. Daarna combineerde ik het werk als studiemeester met dat van halftijds leerkracht in de Sint-Amandsscholen in Kortrijk. Uiteindelijk werd ik voltijds leerkracht.” Beide leerkrachten deden hun werk graag. “Mochten we herbeginnen, dan zouden we het niet anders doen.”

Mirjam neemt na een carrière van 43 jaar afscheid met gemengde gevoelens. “Sommigen zeggen dat ik nog wel eens voor de klas zal staan voor een interim”, lacht Mirjam. “Ik heb het nooit gezien als ‘werken’, maar ik ‘ging elke dag naar school’.” De administratieve last en de vele vergaderingen die er bijkwamen, zullen beiden echter niet missen. “Er waren vele vernieuwingen: het traditioneel onderwijs, het VSO, Type 3 en op 1 september 2019 komt er weer een vernieuwing aan. We zijn blij dat we deze vernieuwing en de nieuwe fusie niet meer moeten meemaken.”

Halftijds opvang

Marc zal tijdens zijn pensioen de dag nemen zoals hij komt. “Ik heb geen specifieke plannen. Ik ga er graag eens op uit, hou van voetbal en op reis gaan. Ik zal genieten van het leven en eens met de kinderen weggaan.” Marc heeft een zoon en een dochter en één kleindochter. Ook Myriam heeft een zoon en een dochter. Haar twee kleinkinderen zijn twee en vier jaar. Ik ben al ingeschakeld voor 24 uur opvang per week”, lacht ze.

Myriam reist graag, houdt van films bekijken en doet vrijwilligerswerk in de Budascoop. “Dat zal ik waarschijnlijk wel meer doen.” Ik zal ook mijn huis op punt zetten, fietsen en afspreken met vriendinnen. Mirjam wil zich ook in de Gavers inzetten om er als vrijwilliger biotoopstudie te geven. “Nu ik op reis kan buiten het seizoen, kan ik gedurende de hele zomer elke dag naar het open zwembad, want ik ben een fervent zwemmer.” Ondanks al die plannen, is Mirjam toch bang van het zwarte gat.

(Els Deleu)